Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maarjamaalt marjamaale

  Värske Äripäev kirjutab, et taas kord on sajad eestlased Soome tööle asumas ning see arv tõotab lähiajal mitmekordistuda.
  Meie tänases kaaneloos ütleb ühe tööjõurendifirma direktor, et kui aasta alguses sai nende kaudu tööd paarkümmend eestlast, siis praegu on see arv juba üle saja ning juba jaanuariks on eestlased täitnud juba 200 töökohta.
  Sama mees räägib, et nad kavatsevad järgmise aasta jooksul suurendada eestlastele pakutavate töökohtade arvu veel kolmesaja võrra! Ja see on kõigest üks tööjõuvahendusfirma. Peamiselt otsitakse töötajaid metallitööstusesse, restoranidesse, ehitusobjektidele ja majapidamistöödele.
  Põhjusena nimetatakse olukorda, et just praegu hakkab pealesõjaaegne elanikkond jääma pensionile ning sellega seoses kaotavad Soome ettevõtted väga palju oskustöölisi. Noored aga oskustöölisteks hakata ei taha.
  Äripäeva meelest on tegemist ülihea uudisega, mis suudab isegi tööpuuduse statistikat meile soodsamas suunas kasvatada. Ikka on ju hea meel, kui kodumaal töötuks jäänud ja ehk isegi end kasutuna tundma hakanud inimene leiab omale tööd, uusi väljakutseid ja hakkab sealjuures euroopalikku palka saama. Sellest tõuseb inimese eneseusk, paranevad tema töö tulemused, ühtlasi ka sissetulekud ja elujärg. Kui ta juhtub veel pereinimene olema, saavad ka kaasa ja lapsedki rõõmupeost osa. Pealegi tõuseb sellest kasu ka Eesti majandusele - suurem osa Soome (mida võib vast nimetada Eesti kuueteistkümnendaks maakonnaks, kui asja siitpoolt Soome lahta vaadata) tööle läinud eestimaalastest teenivad oma palga välja sealpool Soome lahte, kuid kulutavad seda valdavalt siin. Ja see on väga hea, aitab elavdada siseturgu.
  Kuigi tuleb tunnistada, et võõrasse keskkonda, võõrasse keele- ja kultuuriruumi, sadade, ehk isegi tuhandete kilomeetrite taha kolimine on jõukohane peaasjalikult keskmisest taibukamale ja ettevõtlikumale inimesele. Sellisele inimesele, kes Eestiski korralikku karjääri teha suudaks ja kelle lahumisest ikkagi veidi kahju. Isegi kui tegemist on sunnitud ja ajutise lahkumisega. Samas, vaadates otsitavate erialade pikka nimekirja, kuhu eestlasi juurde oodatakse, tuleb tunnistada, et see ulatub ikka seinast seina. Alates tüümafüüsikutest kuni majapidamisabilisteni välja. Seega oluliselt ajude väljavoolust me rääkida siiski ei saa.
  Äripäeva meelest on võõrsile tööle minemisest Eestile vaid kasu olukorras, kus meie tööpuuduse number 20% küünitab. Rendifirmade pakutavad tööotsad on reeglina lühemaajalised, mikstõttu inimene Eesti tööturu jaoks kaduma ei lähe. Soomlased ise arvavad, et juba umbes aasta pärast on Eesti majandus toibunud tasemele, kus senises mahus tööjõudu siit enam värvata ei saa. Siis ootame teid tagasi. Iga eriala talente.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Euroopa aktsiaturud on tugevas languses
Keskpankurid jagasid eile Portugalis toimunud majandusfoorumil tumedaid sõnumeid, mis on täna viinud Euroopa börsid langusesse. Sarnast saatust on oodata täna ka USA turul.
Keskpankurid jagasid eile Portugalis toimunud majandusfoorumil tumedaid sõnumeid, mis on täna viinud Euroopa börsid langusesse. Sarnast saatust on oodata täna ka USA turul.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.