• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ilo Rannu: Standard võitis hanke alusetult

  "Meie arvates on seal ebaõiglus. Meie hinnangul meie võitsime, sest tegime parima pakkumise, kuid meid tõrjuti ebaõiglaselt kõrvale," sõnas Kitmani juht Ilo Rannu. Tema kinnitusel oli Kitmani pakutud hind kõige madalam, jäädes alla 2 miljoni krooni.
  Seevastu Standardi pakkumine oli Rannu sõnul kalleim. "Standard üritab kaitsta enda positsiooni ja pakub meie arvates põhjendamatult kõrget hinda," märkis ta.
  Standardi suuromaniku ja juhi Enn Veskimägi ütlusel pole Kitman ettevõte, mis kvalifitseeruks õppehooneid sisustama. "Nad on sisustanud Selvereid kogu aeg. Aga kuna nad Selverite jaoks enam ei tee, otsivad nad võimalust muudele turgudele tulemiseks," rääkis ta.
  Kitman hakkas riigihangetel osalema alles mullu. "Kui me turule pressisime, siis keegi meid lilledega ei oodanud," nentis Rannu. Samas väitis ta, et kuna Kitman on sisustanud ligi kümne miljoni eest Tartu kutsehariduskeskuse, ei saa teha juttu oskamatusest. "Kui keegi ütleb, et me ei oska või ei saa, siis ta valetab ja vassib. Me kindlasti saame sellega hakkama," väitis ta.
  Kahe aasta jooksul on Kitman pöördunud kuus korda riigihangete vaidlustuskomisjoni, kolmel korral hanke alusdokumentide pärast ja kaks kaebust on tehtud seetõttu, et tellija on pidanud Kitmani mittekvalifitseeruvaks.
  Seega pole Järvamaa kutsehariduskeskuse hange esimene kord, mis ajab Kitmani konkurendiga rinda pistma. Siiski ütles Rannu, et tal on targematki teha kui kiusu pärast kaevata ja advokaatidele kümneid tuhandeid kroone maksta.
  Riigihangete vaidluskomisjoni juhataja Taivo Kivistik sõnas, et nende andmetest ei nähtu, nagu tegemist oleks Standardi võidetud hangete üldise vaidlustamisega Kitmani poolt.
  "Konkreetsed põhjused, miks Kitman on pidanud vajalikuks vaidlustused esitada, nähtuvad muu hulgas vaidlustuskomisjoni otsustest," sõnas ta. Mullu Kitmani esitatud viiest kaebusest rahuldati üks, üks jäeti rahuldamata, üks rahuldati osaliselt ja kaks vaidlustust jättis komisjon läbi vaatamata, kuna need ei olnud esitatud tähtaegselt.
  Samas lisas Kivistik, et Kitmani vaidlustuste alusel ei saa teha üldistust, et riigihangete korraldamise kvaliteet on langenud.
  Kitmani juhi Ilo Rannu sõnul oli Järvamaa kutsehariduskeskuse hanke puhul pealiskaudne tellija, sest tal oleks olnud võimalik lisaküsimusi esitada, kuid seda ei tehtud. "Seal on ikka võimalik hankeid kokku panna ja kui sa loed sealt, et on mõne ettevõtte konkreetse toote peale kokku pandud ja analoogid on võimatud, tekib küsimus, kas kellelgi on kuskil mingi huvi," rääkis ta.
  Rannu lisas, et ebaseaduslikult saab käituda vaid see firma, kes ostab. "Standard on tubli firma, kes pakub oma toodangut ja teeb kõikvõimaliku, et võimalikult palju ja kalli hinna eest müüa," märkis ta.
  Teenuse tellija ehk Järvamaa kutsehariduskeskuse direktor Rein Oselin ei soovinud teemat kommenteerida. "Asi on vaidlustuses, mis ma saan teile ütelda," sõnas ta.
  Autor: Katariina Krjutshkova
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.