Kaisa Gabral • 28. oktoober 2010 kell 8:28

Eesti piiripolitseinike „tuleristsed” Kreekas?

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Kalle Laanet ütles, et Eesti võiks sarnaselt Rootsi ja Taaniga kaaluda piirivalvurite appi saatmist Kreekale Kreeka-Türgi piirile.

„Kreeka ei  suuda majanduskriisi tõttu enam kaitsta oma riigipiiri ning ühtlasi ka Euroopa Liidu välispiiri,“ ütles endine siseminister Laanet. „Kaos piiridel  on viinud  Kreeka väga tõsise illegaalse immigratsiooni surve  alla. Kontrolli alt väljunud migratsioon ei sea ohtu ainult Kreeka sisejulgeolekut vaid kogu Euroopat ning ka väga otseselt  Eesti sisejulgeoleku.“

Laaneti sõnul on Kreeka esitanud Euroopa Komisjonile palve saata Kreeka–Türgi piirile appi patrulle. „Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström on ka abi lubanud,“ märkis Laanet. „Sellega saavad 2007. aastal loodud nn piirivalve kiirreageerimisrühmad oma esimesed „tuleristsed” maismaa piiri kontrollimisel. Rootsi ja Taani juba valmistuvad osalema kiirreageerimisrühmade Kreekasse saatmiseks.  Eesti ei tohiks EL ühistest kiirreageerimisrühmade tööst kõrvale jääda. Ma loodan, et siseministeerium koostöös välisministeeriumiga leiab tahte ja võimaluse Eesti piiripolitseinike saatmiseks  Kreeka–Türgi piirile appi illegaalse immigratsiooni peatamiseks. Nii saavad Eesti piirivalvurid illegaalse immigratsiooni probleemi lahendamisega tegeleda otse ohukoldes, millest kokkuvõttes võidab nii Eesti kui kogu Euroopa Liit.“

 „Kui 2008. aastal vahistati umbes 50 protsenti kogu EL-i illegaalsetest immigrantidest Kreekas, siis sel aastal on see arv ÜRO hinnangul juba 90 protsenti,“ selgitas Laanet. „Iga päev jõuab Kreekasse 300–400 illegaali. Kui möödunud aastal vahistas Kreeka politsei 9000 illegaali, siis tänavu on see arv juba 34 000,“ lisas ta.

Laaneti sõnul pole tark näidata Kreekale näpuga ning ütelda saage ise hakkama immigrantide tulvaga. „Sisepiirideta Euroopas võivad olla tänased Kreeka immigrandid homsed Eesti immigrandid,“ selgitas Laanet. „Eesti statistika näitab, et ebaseaduslike immigrantide surve pääsemaks Eestisse ja siit edasi Põhjamaadesse on suurenenud. Kui 2008. aastal tabati ebaseaduslikult Eesti piiri ületanud väliriikide kodanikke 57, siis 2009. aastal oli neid üle kahe korra enam – 134.  Võib kindel olla, et paljud Eestis tabatud immigrandid sisenesid esialgu Euroopasse just Kreeka kaudu.“ 

 

 

Hetkel kuum