Indrek Kald • 1. november 2010 kell 12:14

Eesti paviljoni külastas EXPO-l kokku 2,2 miljonit inimest

Eile lõppes Hiinas Shanghais kuus kuud kestnud maailmanäitus. Eesti paviljoni külastas EXPO-l 2,23 milonit inimest

Kogu EXPOt külastas 73 miljonit inimest, mis on uus rekord. Eelmine EXPO külastatavuse rekord pärineb Osaka maailmanäituselt 1970. aastal, mil riikide väljapanekutega tutvus 64 miljonit inimest.

Eile õhtul toimus EXPO kultuurikeskuses pidulik lõputseremoonia, kus muuhulgas osalesid Hiina peaminister Wen Jiabao, asepeaminister Wang Qishan ja EXPOsid korraldava Rahvusvahelise Näituste Büroo (BIE) president Jean-Pierre Lafon.

Hiina asepeaministri sõnul lähendas EXPO Hiinat ja muud maailma oluliselt. "Olen veendunud, et EXPO visioon "Parem linn, parem elu" saab reaalsuseks," ütles Wang. Jean-Pierre Lafon kasutas Shanghai EXPO iseloomustamisel väljendit "rabav õnnestumine". Maailmanäitusel osales tänavu 192 riiki.

Lõputseremoonial toimus pidulik BIE lipu üleandmine Milano delegatsioonile, kus 2015. aastal toimub järgmine suuremahuline EXPO.

Ka Eesti paviljonis lõpetati EXPO pidulikult. Lõpetamisel osalesid paviljoni töötajad, EASi esindajad, BIE esindajad, Hiina koostööpartnerid ning kohalikud eestlased ja paviljonile tekkinud sõbrad. Tänati paviljoni töötajaid, kes on poole aastaga väga suurt töökoormust ja rahvamasse kogenud.

Enne seda, reedel toimus Eesti paviljoni VIP alas ka Eesti loodusfotode näituse pidulik lõpetamine, mis pani punkti Eesti kultuuriprogrammile. Urmas Tartese ja Arne Aderi poolt koostatud näitusel oli 36 fotot Eesti parimatelt loodufotograafidelt. Selle näitusega lõpetati kogu näitustesari Eesti paviljonis, kokku kuuel näitusel said paviljoni külastajad näha Eesti loodusfotosid, nüüdisgraafikat, moodi, ehteid ning raha.

Näitusteprogrammi koordinaatoriks oli Eesti EXPO 2010 peakomissar Toomas Tiivel. Shanghai Hongqiao Kaasaegse Kunsti Muuseumi asepresidendi Zhu Yingi sõnul oli tegemist väga huvitava ja mitmekesise programmiga. "Me avastasime Eestimaad läbi kunsti. See oli äärmiselt huvitav ja meeliülendav kuuekuuline programm," kiitis Zhu Ying. Muuseum andis Tiivelile ka tänukirja suurepäraste näituste korraldamise ning kunstikontaktide vahendamise eest.

Täna algasid paviljonide demonteerimistööd. Alles jäävad Hiina paviljon, EXPO keskus, EXPO kultuurikeskus ja veel paar üksikut paviljoni. 5,28 km² suurusele EXPO territooriumile rajatakse messi- ja konverentsikeskus, hotellid, elamurajoonid ja puhkeala.

Hetkel kuum