Indrek Kald • 4. november 2010 kell 16:22

Valitsus muutis alkoholi-, tubaka-, kütuse ja elektriaktsiisi seadust

Täna õhtul valitsuskabineti nõupidamisel jätkunud valitsuse istungil kiitsid ministrid heaks alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatused, millega viiakse Eesti õigusaktid kooskõlla euroliidu tubakadirektiivide muudatustega.

Seadusemuudatuses täpsustatakse tubakatoodete definitsioone. Uue määratluse kohaselt peab sigari välimine ümbrisleht olema tubakast, mitte sigari värvi paberist. Samuti soovitakse eelnõuga täiendada sigareti definitsiooni sigareti pikkuse määratlusega. Nimetatud muudatusega vähendatakse aktsiisi maksmisest kõrvalehoidumisi.

Muudatuse kohaselt lubatakse sarnaselt õllele ja kääritatud joogile väiketootjatel pädeva mõõtja tunnistust omamata ja aktsiisi maksmise tagatiseta toota ka veini, kui nende aastane tootmismaht ei ületa 4000 liitrit. Veini ja kääritatud jooki peab kohtlema ühesuguselt, neid loetakse samaväärseteks toodeteks, mida Euroopa Liidus maksustatakse ühesuguse aktsiisimääraga. Veiniks loetakse viinamarjadest toodetud alkohoolset jooki.

Vastavalt varasemale seadusemuudatusele tõusevad järgmise aasta 1. jaanuarist tubakatoodete aktsiisimäärad. Valitsus otsustas mitte pikendada aktsiisiseaduses sätestatud kolmekuulist üleminekuperioodi, mille jooksul on lubatud müüa vana maksumärgiga tubakatooteid.

Seaduse jõustumise ajaks on planeeritud 2011. aasta 1. jaanuar.

Hetkel kuum