Raivo Sormunen • 7. november 2010 kell 21:00

Gurud: ostke tooraineid!

Pärast USA keskpanga teadet jätkata ülimadalate intressidega ja pumbata majandusse veel sadu miljardeid dollareid on investeerimisgurud Jim Rodgers ja Mark Mobius jõudnud investeerimismaailmale korrata igihaljast nõuannet: "Ostke tooraineid".

"Bernanke ei saa kahjuks aru majandusest, ta ei saa aru valuutadest, ta ei saa aru finantsidest," andis Oxfordi Ülikoolis esinenud investor Jim Rodgers karmi hinnangu USA keskpanga juhile. "Ainuke, mida ta jagab, on raha trükkimine. Tema terve intellektuaalne karjäär seisneb raha juurdetrükkimise õppimises. Anna talle trükipress ning ta paneb selle tööle nii kiiresti kui võimalik," kritiseeris Rogers jõuliselt Bernanke turu rahaga üleujutamise poliitikat. "Valuuta väärtuse lahjendamine pole kunagi töötanud," lisas Rogers.

Investeerimisguru soovitas teda kuulama tulnud üliõpilastele hüljata oma plaanid töötada Wall Streetil või Londoni finantskeskuses ning õppida selle asemel põllumajandust ja maavarade kaevandamist. Rogers (kes ennustas juba 1999. aastal globaalset toorainerallit) soovitab endiselt panna raha reaalsetesse varadesse, nagu metallid ja põllumajandustooted.

Täpselt samasuguse jutuga tuli lõppenud nädalal välja ka teine investeerimisguru Mark Mobius, kes arvab, et USA keskpanga võlakirjade kokkuostmise plaan kergitab globaalselt aktsiate ja toorainete hinda muudkui kõrgemale ja kõrgemale. "Turgudel püsib nüüd mingi aeg optimistlik stsenaarium. Toorained on meie jaoks üks suur valdkond. Me usume väga kõrgetesse toorainehindadesse ja seetõttu investeerimine toorainetega tegelevatesse firmadesse," lisas Mobius.

Tempeltoni fondi juhi sõnul tähendab USA keskpanga raha pumpamine majandusse rekordilisi toorainehindu ning dollari odavnemist on võimatu vältida.

Föderaalreserv lubas oma 3. novembri koosolekul kuni 2011. aasta juunini osta turult täiendavalt kokku 600 miljardi dollari eest pikaajalisi valitsuse võlakirju. Lisaks andis USA keskpank mõista, et ülimadalad intressimäärad püsivad Ühendriikides veel mõnda aega.

Hetkel kuum