10. november 2010 kell 9:11

Viis tarka: Saksa majandus kasvab 3,7 protsenti

Saksa viis majandustarka ütlevad oma iga-aastases raportis, et Saksa majandus taastub kriisist kiiremini kui varem arvatud. Selle aasta majanduskasvuks pakuvad nad 3,7 protsenti ja tulevaks aastaks 2,2 protsenti.

Viis majandustarka annavad oma hinnangu Saksa majanduse hetkeseisust ja tulevikuperspektiividest täna üle kantsler Angela Merkelile.

Muuhulgas on seal kirjas, et Saksamaa peab hoiduma järskudest maksulangetustest ning et avalik teenistus tuleb tugevalt konsolideerida. "Majanduskasv Saksamaal aeglustub. Eelkõige läheb tagasi majandusväline impulss,“ tsiteerib raportit Handelsblatt. Mõeldud on lõppevaid riiklikke toetusi, mis majandus- ja finantskriisi tulemusena ellu kutsuti.

Ekspertide hinnangul on viie targa prognoos liiga optimistlik, realistlikumaks kasvuks pakutakse 3-3,5 protsenti. Saksa valitsus oli prognoosinud selle aasta majanduskasvuks 3,4 ja tulevaks aastaks 1,8 protsenti.

Saksa statistikaameti andmetel langes töötleva tööstuse käive läinud kuul 1,3 protsenti. Eksport vähenes 1,7 protsenti ning siseturu käive 0,8 protsenti. Kasvasid vaid toiduaine ja söödatööstus, 0,5 protsenti. Suurim miinus tuli autotööstusest, 3,7 protsenti.

Tõusnud on ka pankrotistunud firmade hulk – 1,6 protsenti rohkem kui samal ajal aasta varem. Inflatsioon jäi muutumatuks – tarbijahinnad tõusid oktoobris 1,3 protsenti, mis oli sama ka eelmisel kuul.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum