Raivo Sormunen • 15. november 2010 kell 7:24

Suitsetajad tõmbasid Jaapani majanduse ajutiselt kasvama

Jaapanlaste üllatustlikult tugev tarbimiskasv aitas tõsta Jaapani majanduskasvu III kvartalis 3,9%ni. Analüütikute arvates oli tegemist aga ajutise kasvuga, mille najal pikaajalisi majandusotsuseid teha ei tasuks.

Viimase kvartali majanduskasv ületas märkimisväärselt analüütikute keskmist prognoosi (2,5%), kuid pikka pidu tõusva päike maale ei prognoosita, sest detsembriga lõppevas kvartalis peaks kasvukiirus pidurduma kõigest 0,3 protsendini, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Jaapanlaste tarbimiskasv oli tekitatud suures osas kunstlikult, kuna tarbijad kasutasid ära lõppevat valitsuse toetusprogramm kütusesäästlike masinate ostuks ning suitsetajad ostsid enne 1. oktoobrit jõustuvat tubakaaktsiisi tõusu kokku sigarette.

Lisaks tekitas tarbimiskasvu viimase sajandi kõige kuumem suvi, mis kergitas kliimaseadmete müügimahtu.

„Majanduskasv toetus ajutisel tarbimiskasvul,“ ütles ka ametlikus pressiteatas riigi majandusminister Banri Kaieda. „Me näeme tõenäoliselt ekspordi ja tarbimise kahanemist, sest tööstuskasv Aasias kahaneb ja majapidamiste tubaka- ja autoostubuum annab järele,“ lisas Kaieda.

„Jaapan ei saa rõõmustada kõrgete majanduskasvu numbrite pärast. Pärast valitsuse stiimulprogrammide kadumist ja jeeni tugevuse materialiseerumist näeme neljandas kvartalis kiiret majanduskasvu tagasiminekut,“ hoiatas ka Credit Agricole CIB and CLSA peaökonomist Susumu Kato.

Saareriigi valuuta on täna nõrgenenud ja jõudnud peaaegu 83 jeenini dollari kohta (täpselt 82,98 jeenini), mis on madalaim tase pärast 7. oktoobrit.

Jeen on alates 1. novembrist saavutatud viieteist aasta tugevaimat taset (80,22 jeeni) nõrgenenud seega üle 3 protsendi.

Jaapani börsi kajastav Nikkei 225 indeks on täna aga kosunud tõusnud 1,1% ning jõudnud tasemeni 9827,51 punkti.

 

Hetkel kuum