Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna Vee aktsia on risk?

  Swedbank hindas eilses analüüsis Tallinna Vee aktsia väga kõrge riskiga aktsiaks, kuid soovitab seda sellegipoolest osta. On see mõistlik soovitus?
  Swedbanki hinnangul on Tallinna Vee aktsia edasise käekäigu seisukohast kõige olulisem küsimus tulevased teenusehinnad. AS Tallinna Vesi ootab praegu tariifide kooskõlastamist konkurentsiameti poolt ning Swedbanki hinnangul on veefirma aktsia viimastel kuudel olnud tugeva surve all põhjusel, et investorid kardavad tariifide olulist langust.
  Tariifide kujunemise alusel on Swedbank loonud kolm stsenaariumi, kuidas veefirma aktsia võib käituda.
  Esimesel ja halvimal juhul langevad tariifid 2011. aastal 20% võrra ning tõusevad edaspidi tarbijahinnaindeksi muutuse võrra. Sel juhul peegeldaks praegune aktsia turuhind ettevõtte väärtust õiglaselt.
  Teisel juhul saavutavad veefirma ja konkurentsiamet kompromissi, mis tooks tariifide 5-10% languse ja edasi tõuseksid tariifid tarbijahinnaindeksi muutuse võrra. Swedbanki arvates oleks sellisel juhul Tallinna Vee aktsia alahinnatud.
  Kolmandal juhul kiidetakse ettevõtte tariifitaotlus heaks, mis panga hinnangul on üsna ebatõenäoline stsenaarium.
  Pank andis Tallinna Vee aktsiale teise stsenaariumi alusel "osta" soovituse ning määras aktsia hinnasihiks 8,96 eurot, kuid ei välistanud ka kõige mustema stsenaariumi realiseerumist.
  Teen siinkohal Swed-bankist julgema prognoosi ja ootan, et riigi haldusalasse kuuluv konkurentsiamet asub hoopis tariife jõulisemalt kukutama, mille tagajärjel peegeldaks praegune turuhind ettevõtte väärtust õiglaselt.
  Leian, et veefirma makstav rammus dividend on peamine ahvatlus, mida Tallinna Vee aktsia juurest võib leida. Ettevõtte 21%-line dividenditootlus on ülikõrge, kuid aktsia on aastaga kukkunud 28% ja kui tariifid langevad, kannatab ka kasum, mille tulemusel on dividendid väiksemad ja investorid hakkavad aktsiast loobuma.
  Veidi dramaatiliselt võib väita, et Tallinna Vee aktsia saatus on konkurentsiameti kätes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.