Rait Rebane • 23. november 2010 kell 20:08

Börs: Aktsiaturg lõpetab päeva langusega

Ühendriikides rikub tänavu pühademeeleolu ära negatiivsete uudiste voog. Nädal mis tõotas tulla vaikne ja rahulik võttis ootamatu pöörde kui kahe Korea aastakümneid kestnud konflikt jõudis uuele tasandile. Nädala teisel kauplemispäeval on turul näha tugevat langust.

Põhja Korea suurtükirünnakus Lõuna Korea saarele sai surma kaks ja vigastada mitu sõdurit. Saare elanikud evakueeriti. Rünnakule on suurriigid vastanud negatiivse kriitikaga, edasisi üritatakse vältida iga hinna eest. Sõjaline manööver viis maailma peamised aktsiaturud tugevasse langusesse

Langusele annab hoogu juurde eurotsoon, kuna on tekkinud arusaam, et Iirimaa päästmine ei aita tervet Euroopa Liitu. 85 miljardi euro suurune abipakett Iirimaale on alles algus, sest raha võivad vajada ka  teised liikmesriigid nagu Portugal ja Hispaania.

Teisipäeva pärastlõunal teatasid Föderaalreservi ametnikud, et Ühendriikide majanduskasv 2011. aastal on prognoositust madalam. Arvestuste kohaselt kasvab USA majandus järgmisel aastal vaid 2,4 kuni 2,5 protsenti, eelnevalt usuti kasvuks olevat 3 kuni 3,6 protsenti.

Negatiivsete uudistele kontrastiks tulid Hewlett-Packardi majandustulemused. 

Tehnoloogiatootja teatas, et eelmises kvartalis kasvas ettevõtte käive 5,2 protsenti 2,53 miljardile dollarile. Samuti tõsteti järgmise aasta käibeprognoosi, oodatavalt tuleb ettevõtte müügitulemus 132 kuni 133,5 miljardi dollari piirimaile. Ettevõtte aktsia on täna kaubeldud 2,17 protsenti kallimaks, sulgemishinnaks kujunes 44,19 dollarit.

Tänased suurimad kukkujad olid Nokia ADR -4,2 protsenti, sulgemishinnaga 9,57 dollarit, Ford Motor Company -3,09 protsenti sulgemishinnaga 15,7 dollarit ja Oracle -3,07 protsenti, sulgemishinnaga 27,19 dollarit.

Ebastabiilsus ja Koreade konflikt  annab tunda ka kulla hinnas. Täna on väärismetalli hind kerkinud 1,29 protsenti 1 357 dollarini. Vastupidise liikumise on teinud toornafta, nimelt on musta kulla hind langenud täna 0,33 protsenti 82,46 dollarini.

Peamised aktsiaindeksid olid päeva lõpuni punased, Dow Jones -1,27 protsenti 11 036 punkti, Nasdaq -1,46 protsenti 2495 punkti ja S&P500 -1,43 protsenti 1181 punkti.

Hetkel kuum