Koit Brinkmann • 30. november 2010 kell 21:00

Endine tippjuht sai pistisesüüdistuse

Kauaaegne pürotehnikute esikontrollija Hirvesoo ning AS Jupiter Plus, OÜ Fortestar ning viimase juhatuse liige Andrus Märtson kuulasid eile riigiprokurör Triin Bergmanni süüdistuskokkuvõtet.

Selle järgi andis Hirvesoo aastatel 2006-2007 Fortestari töötajatele pädevustunnistusi enda läbiviidud tasuliste koolituste põhjal.

Jupiter Plus pöördus 2007. aasta maikuus Hirvesoo poole, et saada Maardus asuvale laole luba suures koguses lõhkematerjali hoidmiseks. Tegelikult ei vastanud pürotehnikat peamiselt Venemaale vahendanud Jupiter Plusi ladu aga nõuetele.

Hirvesoo käskis ettevõttel oma vennalt Hasso Hirvesoolt tellida uurimistöö "Planeeritava tollitsoonis asuva lõhkematerjalilao asukoha hinnang ohutusraadiuse alusel", mille aga koostas suures osas ise. Uurimistöö läks Jupiter Plusile maksma 12 000 krooni, millest Hirvesoo sai 8000 ning ülejäänu läks tema vennale. Järgmise aasta maikuus vormistas tollane tehnilise järelevalve ameti asejuht pürotehnikalaole ka loa.

Süüdistatavad ennast eile süüdi ei tunnistanud.

"Leian, et tasulise koolituse läbiviimine ei ole teeseldud tegevus, vaid reaalne teenus, mida inimesed on Hirvesoolt saanud," selgitas eksametniku esindav vandeadvokaadi vanemabi Toomas Pilt, miks tema kliendi süüdistamine korduvas pistise nõudmises pole põhjendatud.

Seejärel asuti kuulama tunnistajaid.

Äripäev kirjutas 2008. aasta sügisel korralagedusest Hirvesoo vastutusalasse jäänud pürotehnikavaldkonnas. Näiteks tegutsesid Tartus linnavõimu teadmata ühe katuse all lastepäevakeskus ning pürotehnikaladu. Laole oli väljastanud kasutusloa Hirvesoo. Tartu linna kinnitusel oleks pidanud aga hoone omanik taotlema kasutusluba omavalitsuselt ning riiklik amet ei oleks tohtinud kasutusluba väljastada.

Hetkel kuum