Rait Rebane • 7. detsember 2010 kell 20:07

Börs: Õhtuks hoog rauges

Ühendriikide aktsiaturg näitas nädala teisel kauplemispäeval stabiilset tõusu, kuid viimasel tunnil hoog rauges ning päeva võidud mängiti õhtuks maha. Börsile lükkas päeva sees hoo sisse president Obama ja Vabariiklaste üksmeelele jõudmine.

Täna kinnitasid Obama ning Vabariiklaste juhid, et jõudsid kokkuleppele seoses maksukärbete ning töötuabirahaga. President Bushi ajal läbi surutud maksukärped, mis oleks pidanud kehtima selle aasta lõpuni, säilivad veel kaheks aastaks, samuti jääb töötuabiraha maksmise periood 13. kuule. Võlakirjade hinnad kukkusid, kuna otsusega tõuseb tõenäosus, et eelarvedefitsiit suureneb.

„Washingtoni kokkulepe on suure tähtsusega,” ütles Fort Pitt Capital Groupi analüütik Kim Caughey Forrest, „investoritele meeldib selgus, eriti veel mis puutub maksusüsteemi.”

Ühendriikide suurpank Citigroup teatas täna, et Ühendriikide valitsus jõudis otsusele, et müüakse jäänud 12 miljardi dollari suurune osalus pangas. Citigroupi aktsia lõpetas päeva 3,82 protsendise kasvuga 4,62 dollaril.

Päeva suurimad tõusjad olid Citigroup, Yahoo +3,74 protsenti 16,94 dollaril, Advanced Micro Devices +2,57 protsenti 8,02 dollaril. Enim kaotasid aktsiahinnas 3M -3,1 protsenti, BestBuy -2,35 protsenti 41,59 dollaril ning JPMorgan Chase -1,64 protsenti 39,25 dollaril.

Kuld tegi täna dollarihinnas päeva esimeses pooles oma absoluutse rekordi 1433 dollarit, kuid pärast tipp-punkti loomist pööras hind langusele. Teisipäeva lõpetas väärismetall 0,87 protsendise langusega 1404 dollaril. Langust näitaks ka toornafta hind, päeva lõpuks kujunes barreli hinnaks 88,24 dollarit, mis on 1,3 protsenti vähem kui eilne sulgemishind.

Päeva sees näitasid aktsiaturud stabiilset kasvu, kuid päeva lõpuks hoog rauges täielikult ning peamised börsiindeksid lõpetasid suuremate kasvude ja langusteta. Dow -0,03 protsenti 11 359 punktil, Nasdaq +0,14 protsenti 2598 punktil ja S&P500 +0,05 protsenti 1224 punktil .

Hetkel kuum