Indrek Kald • 7. detsember 2010 kell 5:43

Politsei: euro suurendab sularaha võltsimist

Teiste riikide kogemus näitab, et euro kasutuselevõtt on suurendanud sularaha võltsimist, rääkis ühendameti kriminaalpolitsei büroo juht Lenno Reimand.

Euro pakub uusi võimalusi kuritegevuses, mida seni ei ole eksisteerinud, euro sularahana on tundmatu ja tõenäoliselt üks kõige käegakatsutavam oht ongi valeraha, rääkis ta intervjuus ETV hommikuprogrammile Terevisioon.

Lenno selgitas, et valeraha puhul kehtib tavaliselt reegel, et võltsimine ja levitamine toimub erinevates riikides: kõrgetasemelised võltsingud pärinevad enamasti lõunapoolsetest Euroopa riikidest nagu Itaaliast, Bulgaariast, Rumeeniast.

Lenno sõnul on politsei Eesti krooni ajaloos leidnud 4000 võltsitud pangatähte, veelgi agaramalt on võltsitud dollareid, eurokupüüre on valerahana avastatud 600 ringis.

Euro kasutusele võtnud riikide kogemus näitab politseijuhi sõnul ka seda, et võltsingute kvaliteet langeb, sest kohalikud võltsijad leiavad ka ühisrahale ülemineku olevat sobiv aeg valeraha trükkimiseks.

Hetkel kuum