Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  PRIA otra jahivad suurfarmid

  "Mina olen sekkumiskokkuostust aru saanud, et kui hind on liiga madal, ostetakse sinna pisut kõrgema hinnaga vilja sisse, ja kui hind muutub liiga kõrgeks, müüakse turuhinnast madalamalt vilja ära. Nüüd oli aga nii, et hind kujunes turuhinnast kõrgemaks," rääkis viie Atria seafarmi nimel novembri lõpus pakkumise koostanud projektijuht Valdeko Värva.
  Atria Farmid OÜ kavatseb tegevjuht Kalev Martini sõnul kandideerida PRIA odra ostule ka täna lõppeval pakkumisvoorul, ehkki esimene kord läks luhta. "Esimene pakkumine näitas hinnataseme, eeldasime, et hind on madalam," lausus Martin.
  Möödunud nädalal oli Värva andmetel odra turuhind 2,50 krooni, kuid sekkumisvilja müügihinnaks kujunes ligi 2,70 krooni kilo. "Korraga tuleb osta terve mahuti jagu vilja ja kui ühele mahutile tehakse kaks pakkumist, saab vilja endale see, kes pakub rohkem," selgitas Värva.
  Euroopa Liidu reeglid on sellised, et müüki pandud mahutitäit vilja väiksemate tootjate vahel jagada ei saa. Oma osa mängivad rahalise tagatise ülekandmise nõue, 30päevane maksetähtaeg ja kohustus ostetud vili kiiresti ära vedada.
  "Rahaprobleem on kõigil. PRIA maksetähtaeg toob maksmise meie jaoks kuu aega ettepoole," tunnistas Värva. Ta lisas, et Keila sekkumiskokkuostu laos alla 200tonnist mahutit pole. Tamsalu teraviljalaos on ka 100tonniseid mahuteid.
  "Arvan, et 3000 ja rohkema sea kasvataja saab endale lubada korraga 100-150 tonni vilja ostu, alla 3000 sea pole PRIA vili kättesaadav," arutles Värva. Et ostetud vili 30 päeva jooksul kinni maksta, on Värva sõnul vaja rahalist tuge lihatööstuselt.
  Pisut üle kahe krooniga kilo kohta PRIA odra esimesel pakkumisvoorul osalenud OÜ Kõpsta Seafarm juhi Einar Jakobi hinnangul tuleb põllumajandusettevõttel suurema viljakoguse väljaostuks kasutada lisafinantseeringut ehk pangalaenu. "Väiketootjad suudavad korraga osta ja ladustada ühe-kahe nädala jagu sööta," täpsustas Jakobi.
  Põllumajandusministeeriumi kaubanduse asekantsleri Andres Oopkaubi sõnul müüakse sekkumisvarusid pakkumismenetlusega, mis tähendab, et kõrgeima hinnaga pakkumised vaadatakse läbi Euroopa Komisjonis ning pannakse seejärel ühise turukorralduse teravilja sektori komitees hääletamisele. Müügipartiisid väiketootjate vahel jagada pole lubatud.
  "Väiksematele tootjatele on see samamoodi kättesaadav nagu ka suurematele tootjatele," avaldas Oopkaup arvamust. Suurim takistus on tema hinnangul tõenäoliselt 10eurose tagatise nõue ühe tonni teravilja kohta.
  Oopkaup märkis, et nii sekkumisvarude müügi-, rahastamis- kui ka transporditingimused tulenevad ELi õigusaktidest ja Eestis neid muuta ei saa.
  "Samuti ei otsusta PRIA, millised pakkumised aktsepteeritakse ja millised mitte. Iga liikmesriigi pakkumiste kohta on vajalik kõigi liikmesriikide hinnang," selgitas asekantsler.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Esmaspäeval peatab börs LHV aktsiatega kauplemise
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.