Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuldsed käerauad odavnemas

  Täna on Äripäeval hea uudis välja hõigata - uuest aastast saab iga ettevõtja oma töötajaid aktsiaoptsioonidega motiveerima hakata!
  Tõtt öelda pole võtmetöötaja selline motiveerimine tänagi keelatud, see on lihtsalt tänu optsioonihinnale lisanduvale erisoodustusmaksule kohutavalt kulukas. Uuest aastast muutuvad aga optsioonid, mille realiseerimise tähtaeg on pikem kui kolm aastat, maksuvabaks.
  Äripäevale see uus optsioonisüsteem muidugi meeldib, sest see suurendab inimeste huvi ettevõtluse ja majanduse vastu. Ehk et rahva sekka tõotab osanikke-väikeomanikke juurde tulla ja see omakorda tähendab, et paljud hakkavad senisest oluliselt paremini ettevõtlusest ja majandusest aru saama. Ühtlasi ka viljakamalt tööle - oma ettevõtte nimel on ju hoopis teine tunne tööd murda! Teisisõnu, optsioonid, millega tööandja võtmetöötajad mitmeks aastaks ettevõtte külge aheldab, tekitavad töötajates suuremat huvi ettevõttes toimuva vastu ning vähendavad tööjõu voolavust. Optsioonid ühtlustavad ettevõtte omanike ja töötajate huve.
  Veel võib optsiooniprogrammide levima hakkamine tähendada, et ettevõtete senised suuromanikud kogevad suurettevõtte ja ka jagatud vastutuse võlusid ning võivad tahta veelgi avalikumaks muutuda, lihtsalt väljendudes - ettevõtteid võib Tallinna börsile juurde tulla. Mis jällegi siinset finantsturgu veidigi elavdada aitaks.
  Jah, mündil on ka teine pool - kindlasti on olemas risk, et senised tegevjuhid, tulevased kaasomanikud võivad ettevõtte majandustulemusi "ilustama" hakata. Miks? No kas või dividendide nimel. Oma rahakott on ikka oma rahakott. Kuid pigem on see risk Äripäeva hinnangul väike - pea iga juht on võimeline mõistma, et ühekordne numbritega mängimine toob tulu vaid hetkeks. Aus ja pikaajaline koostöö aga tagab töökoha, eneseteostamisvõimaluse ja ka sissetulekud pikemaks ajaks.
  Kuuldavasti oli üks vastuväiteid seaduse muudatuse väljatöötamisel, et ettevõtted hakkavad palka optsioonides välja maksma. "Seda kindlasti ei juhtu, sest optsioonidega ei saa maksta majalaenu ja perele süüa osta," lükkab selle argumendi artiklis ümber Webmedia juht ja asutaja Priit Alamäe, kelle sõnul võib siin olla küll üks erand - start-up'id, kus ei ole tõesti raha palkadeks maksta ja töötajad on nõus alustama madalama palga ja optsioonidega.
  Tegelikult leiame uuest korrast veel ühe miinuse - rahvusvaheliste ettevõtete jaoks võib situatsioon keerulisemaks muutuda, kuna nende korporatiivsed optsiooniprogrammid on tavaliselt lühemad kui kolm aastat. Vaevalt, et suurkorporatsioonid Eesti seaduste tõttu oma programme muutma hakkavad.
  Kuid neist miinustest hoolimata oleme siiski seadusandjat kiitmas. Sest täna pole me maksuseaduste kohaselt töötajate motiveerimine ju üldse soositud.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.