• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maarit Murka uurib talenti

  Galerii esimesel korrusel on seinad täis erinevate riikide territooriumide kujundeid, mis on grupeeritud mustade ja justkui hoiatavate pusletükkidena. Austraaliast Ameerikani, Austriast Inglismaani - kus iganes edukaid eestlasi leida võib.
  Alumisel korrusel aga näeb lühivideot "Second wave" ja rida märksõnastatud klaaskastidesse suletud maale.
  Kõigepealt toob Murka välja riigi kahetise tegevuse: ühelt poolt kutsutakse andekaid noori tagasi Eestisse, teisalt pakutakse Dream Foundationi projekti kaudu võimalust välismaale õppima ja tööle minna.
  Viimasena nimetatud institutsiooni põhirõhk on siiski välismaal õppimisel, mitte seal karjääri tegemisel, ja ilma selleta on tänapäeva maailmas raske talendiks saada.
  Sellele Murka keskendubki. Kes on üldse talent? Kas on olemas mingi test talendikate inimeste kindlaks tegemiseks? Näiteks IT-alal on projekti "Talendid koju" veebilehel talente loetletud USAs neli, Suurbritannias kolmteist. Kas talendid on kõik, kes end välismaal sisse on seadnud?
  Tuleb nõustuda Murkaga, kui ta ütleb, et see on poos. Programm on pigem seisukohavõtt kui reaalne, praktikas väljenduva tulemusega projekt.
  Ent nii nagu "Talendid koju" sisuline pool on jäänud suhteliselt pinnapealseks, on ka Murka kriitiline positsioon selle projekti suhtes pigem vaid kommenteeriv kui süvitsi minev.
  Kõlama jääb isiklik tasand, kus kunstnik loetleb üles viis põhjust Eestist lahkumiseks: eneseteostus, kliima, kogemused, egoism ja kadedus. Need on ta punaselt maale kaitsvate klaaskastide peale kirjutanud.
  Murka ütleb, et talle meeldib siin. Kõigele vaatamata. Ka vaatamata sellele, et ta näitusel olevas videos "Second wave" ennast porilombist läbi sõitval autol üleni märjaks laseb pritsida. Kuid Murka jääb paigale ja ei liiguta end. Ta on visa.
  Näituse saatetekstis ütleb kunstnik: "Kui räägitakse talendist, siis räägitakse minu jaoks ikkagi eelkõige tööst ja elukutsest. Vaevalt et selle all peetakse silmas andekaid koduperenaisi. Seega ei peaks talendi kodu olema seotud ühegi kontinendi ega riigiga. Talent võiks olla kosmopoliitne. Talent peaks elama seal, kus ta end kõige mugavamalt ja paremini tunneb. Selle all pean silmas ka ebamugavust, mis on teinekord vajalik, et teha oma tööd professionaalselt ja hästi."
  Autor: Ragne Nukk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.