Romet Kreek • 9. detsember 2010 kell 21:00

USA eluasemeturu toibumine vindub

Pooled vastanutest usuvad vähem pankasid ja valitsust, kuna laenuandjad võivad kasutada võltsdokumente ja võltsitud allkirju, et võtta kinnisvara tagasi. Enam kui kolmandik oli seda meelt, et kinnisvaraturu pöörab paremusele mitte enne 2014. aastat või veelgi hiljem.

"Ameerika koduomanikud, müüjad ja ostjad tambivad eluasemeturu paranemise ootusi alla ja ootavad aeglase tõusuga paremas seisus kinnisvaraturgu," ütles Trulia juhatuse esimees Pete Flint.

Kuhjuvad eluasemete käestvõtmised ja kümne protsendi lähedane tööpuudus lükkavad edasi kinnisvaraturu paranemist. Eluasemete müük tegi kolmandas kvartalis 21protsendise aastase kukkumise. National Association of Realtorsi andmetel langesid pooltes USA suurlinnades kinnisvara hinnad.

"Kuna kindlustunne on katastroofiliselt kahanenud, ei ole tõenäoline, et nõudlus lähiajal kasvaks," kommenteeris Yale Ülikooli analüütik ja S&P Case-Shilleri kinnisvaraindeksi kaaslooja Robert Shiller. 2006. aasta tipust on eluasemete hinnad kukkunud 29 protsenti.

Trulia ja RealtyTraci andmetel kaaluks kaks kolmandiku eluasemelaenu võtjatest laenutingimuste muutmist, kui nad ei suuda enam laenu tasuda. Peaaegu pooled mõtlevad laenumaksete peatamisest, kui nende eluaseme turuhind langeb alla laenujäägi. Maikuus oli selliseid eluaseme võtmete pangale andmise ja minemajalutamise peale mõtlejaid vaid 41 protsenti.

Morgan Stanley analüütik Oliver Chang kirjutas analüüsis, et USA eluasemete hinnad kukuvad kuni 11 protsenti, kuna nõrk nõudlus ja kasvav eluasemete laovaru pikendavad turu languse 2012. aastasse. Võrreldes 2006. aasta tipuga kukuvad eluasemete hinnad kuni 36 protsenti.

"Kui varem prognoosime, et põhi tuleb 2011. aastal, siis nüüd ootame selle saabumist 2012. aastal," vahendas Bloomberg Changi. Ka põhja tegemise järel muutuvad pärast 2012. aastat kinnisvara hinnad vähe, ehk kuni kaks protsenti üles-alla, kui inflatsiooni mitte arvestada.

Kinnisvaraarendaja ja ehitusfirma Toll Brothersi juhatuse esimees Douglas Yearley ütles kvartalitulemuste avaldamise järel, et kinnisvaraturul on halvim möödas. USA suurimale luksuseluasemete ehitajale tuleb 2012. aasta "suur aasta".

"Eluasemete vaatajate arv ei ole kasvanud," ütles ta. "Kuid vaatajate kvaliteet - millest annavad märku esitatavad küsimused ning nende huvi uue eluaseme vastu - on märgatavalt paranenud."

Toll Brothers teenis juba teise kvartalikasumi jutti, olles eelnevalt kolmel aastal kahjumit teeninud. Osalt on kasum erakorraline (maksumuudatuse muutus), osalt aga tingitud maatükkide allahindluste vähenemisest.

Kui taastumine võtab kaua aega, võib olla vara osta USA kinnisvaraarendajate aktsiaid. Samas ei maksa unustada, et aktsiate hinnad võivad hakata tõusma varem, kui makronäitajad seda õigustaksid - ostetaks ju tulevast paranemist. Ettevõtted võivad muutuda enne kasumlikuks, kui maahindade ja eluasemehindade languse hoog aeglustub. Analüütikud suhtuvad sektori aktsiatesse positiivselt, müügisoovitusi on vaid üksikutelt analüütikutelt. Tahaks enne reaalset paranemist näha, kui minna neid aktsiaid ostma. Vaid mõnel ettevõttel on P/E suhe positiivne, kuid aktsiad on kallid. Mujal sektorites tundub olevat risk väiksem.

Hetkel kuum