Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Milline ETF sähvatab uuel aastal?

  Lõppeval aastal on parimat tootlust suutnud pakkuda toorainete ja eelkõige väärismetallide börsil kaubeldavad fondid ehk ETFid. Kuhu tasub pilk ja raha uuel aastal suunata?
  ETFide arv ja varade maht on aastatega mitmeid kordi kasvanud, sest ainuüksi iShares pakub võimalust valida 215 erineva ETFi vahel, mille varade kogumaht küündib 368 miljardi dollarini. Koos State Street Global Advisorsi ja Vanguard Groupiga kuulub neile kolmele firmale 85% kogu maailma ETF-varadest.
  "Maailmas tervikuna on ETFide kaudu aktsiaturgudele investeerimine iga aastaga järjest rohkem populaarsust kogunud ja tegu on kasvava trendiga," ütles LHV portfellihaldur/fondijuhi abi Joel Kukemelk.
  "Kui varasematel aastatel kasutasid ETFe oma portfellides peamiselt erainvestorid, siis paari viimase aasta jooksul on ka institutsionaalsete investorite huvi suurenenud," lisas Swedbanki aktsiate vahenduse üksuse maakler Kristo Sepp.
  Võimalusi ETFide kaudu raha investeerida on Eestis täiesti piisavalt. Valida saab erinevate regioonide, turgude, sektorite ja ettevõtete vahel, kuid esmalt tasub vaadata, millised ETFid on sel aastal säranud.
  Aastases võrdluses (YTD) on enim kallinenud toorainete ETFid, kus suurimad tõusjad on väärismetallid, nagu kuld, hõbe ja aasta alguses esimest korda New Yorgi börsile toodud füüsiliselt tagatud plaatina ETF. Näiteks iShares Silver Trust ETF on aastaga tõusnud 69% ja SPDR Gold Trust 26%, mis mõlemad jäävad toorainete endi tegelikule tootlusele alla.
  Edukas aasta on olnud ka arenevatel turgudel, sest eelkõige Aasia regiooni toel võis väga tugevat tõusu näha. Nelja suurt arenevat turgu (Hiina, Venemaa, Brasiilia, India) kattev MSCI BRICi indeks on aastaga tõusnud ligi 17% ning veidi laiemat ringi arenevaid turge koondav MSCI Emerging Marketsi indeks on tõusnud 20%.
  Arenevatest turgudest soovitaksin kõige rohkem tähelepanu pöörata Venemaale, kel on ülejäänud kolme suure areneva turu ees teatavad eelised. Indial on suuri probleeme inflatsiooni ja infrastruktuuriga ja samamoodi kui Hiinagas tõmmatakse indias likviidsuskraane järjest koomale, mis tekitab nende kahe riigi aktsiaturgudel müügilaineid. Paremas seisus on küll Brasiilia, kuid Eesti investoril on raske enda raha Brasiiliasse investeerida ning üks lihtsamaid võimalusi olekski osta MSCI Brazili indeksfondi osakuid. Venemaa suurim eelis teiste riikide ees on aktsiaturu suhteline odavus (P/E = 6,8) ning eestlastel on kergem ennast Venemaal toimuvaga kursis hoida.
  Venemaa edusse usub ka Kukemelk. "Tõusupotentsiaali näeme LHV Pangas 2011. aastal energiasektori aktsiatel ja energiahindade kerkimisest võitvatel aktsiaturgudel - näiteks Venemaa ja Lähis-Ida aktsiaturud," selgitas ta.
  Ja kuigi arenevatelt turgudelt loodetakse palju, on veelgi suuremad lootused pandud finantssektori ETFidele. USA finantssektoriga seotud aktsiatesse investeerivad börsil kaubeldavad fondid on ainuüksi sel kuul tõusnud juba ligi 10%, mis annab lootust, et seni soikunud sektor elavneb ja suudab algaval aastal aktsiaturul tekitada väärt osturalli.
  Kuigi eestlased on altid kauplema Ühendriikide suurpankade (Citigroup, Bank of America) aktsiatega, pole alates 2007. aasta teisest poolest ebasoosingusse langenud pankade aktsiad teistele sektoritele omast taastumist läbi teinud.
  "Maailmas tervikuna on 2011. aasta suur loteriipilet finantssektor - tegu on sektoriga, mille aktsiahindadesse on investorid juba väga suuri probleeme sisse arvestanud, kuid mille adekvaatne hindamine on jätkuvalt keeruline," sõnas Kukemelk.
  Mis tulevasse aastasse puutub, siis LHV ennustab ETFide maailmas uute ja "põnevate" börsilkaubeldavate fondide turule tulemise jätkumist. "Oleme positiivsed ka Eesti aktsiaturu suhtes ning usume Aasia kasvu jätkumisse," lisas Kukemelk.
  Samas leiab Sepp, et ETFide kasutamine võib tuleval aastal veidi isegi väheneda, kuna institutsionaalsed investorid võivad parema tootluse eesmärgil pöörata pilgu üksikaktsiatele. "Erainvestorid, kelle puhul investeeritavad summad on väiksemad ning korraliku hajutatuse saavutamine raskendatud, eeldatavalt jätkavad aktiivsemalt ETFide kasutamist," selgitas Sepp.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Infoturbe ekspert: identiteedivargusi on rohkem kui maailmas inimesi, teadlikkus peab tõusma
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tallinna börs alustas uut kuud väikese miinusega
Nasdaq Tallinn liikus täna teistele Balti börsidele vastupidises suunas: kui Vilnius ja Riia tõusid uue kuu esimesel kauplemispäeval, siis Tallinn langes.
Nasdaq Tallinn liikus täna teistele Balti börsidele vastupidises suunas: kui Vilnius ja Riia tõusid uue kuu esimesel kauplemispäeval, siis Tallinn langes.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Riik võtab Tallinna Haiglalt toetuse ära Kõlvart: siis haiglat ei tule
Euroopa Liidu taastekava Eesti osa vähenemise tõttu otsustas valitsus, et vähemprioriteetsed on ning taasterahastu toetusest ilma jäävad Tallinna Haigla ja Haapsalu raudtee.
Euroopa Liidu taastekava Eesti osa vähenemise tõttu otsustas valitsus, et vähemprioriteetsed on ning taasterahastu toetusest ilma jäävad Tallinna Haigla ja Haapsalu raudtee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.