ÄP fototoimetus • 13. detsember 2010 kell 21:00

O'Neill: majanduse uut tõusu hakkavad vedama 15 riiki

See hõlmab riike, mis koos BRIC-riikidega on lähitulevikus strateegiliselt tähtsaimad kasvupiirkonnad. Uude gruppi liigitab ta sellised riigid nagu Indoneesia, Mehhiko, Türgi, Korea, Iraan, Egiptus, Nigeeria, Pakistan, Filipiinid, Bangladesh ja Vietnam.

"See dramaatiline keskmise ja suure tulu saajate arvu kasv BRIC ja N-11 (new eleven) riikides kujuneb suurimaks tarbimist vedavaks jõuks maailmas lähema kümne aasta jooksul ja sealt edasi," ütles O'Neill intervjuus Rootsi majanduslehele Dagens Industri.

BRIC-riikide mõju globaalsel turul kasvab ning nende riikide tarbijad on tulevikus sama arvukad ja aktiivsed kui USAs. Ajavahemikus 2000-2009 on tarbimine neis riikides kolmekordistunud. USAs oli kasv sama perioodi jooksul 50%. Absoluutarvudes on BRIC-riigid globaalsesse tarbimisse andnud enam kui USA.

See paradigma muudab O'Neilli sõnul maailmaturgu kardinaalselt. Eriti suured muutused ootavad ees tarbekaupade ja luksustoodete ning turismitööstuses.

O'Neill tunnistab, et on optimistlik. "Pool maailma rahvastikust ei ütle "võlakriis" veel enne hommikusööki... Vaadake Indiat. Äsja teatas riik 8,2% suurusest SKP kasvust. Hästi palju signaale viitab sellele, et mitmetes suure rahvaarvuga arenevates riikides majanduskasv kiireneb," rääkis ta.

Ka USAs näitavad märgid majandusolukorra paranemist. Euroopa võlakriisi kohta arvas O'Neill, et selle tähtsus on ülepaisutatud. "Hiinlaste võitlus inflatsiooniga on oluliselt tähtsam," ütles Goldman Sachsi varahalduse juht.

Autor: ÄP

Hetkel kuum