Romet Kreek • 13. detsember 2010 kell 21:00

Vasetonn 10 000 USD?

Vase hind tõusis eile Hiina keskpanga intressi kergitamata jätmise tõttu rekordtasemele. Ühest hinnarekordiga kasvavad ka ootused.

Vase hind tõusis eile Londoni metallibörsil 1,8 protsendi võrra, 9150 dollarile tonnist.

"Ma ei usu, et tõus taltub," ütles Commerzbanki analüütik Daniel Briesemann Bloombergile. "Pigem jätkub tõus ka uuel aastal. Silmapiiril terendab 10 000 dollarit."

"Väga tugevad makronumbrid Hiinast (vaatamata tarbijahinnaindeksile), väga tugevad Aasia aktsiaturud (mis on märgiks kõrgest riskinõudlusest), ei mingit intressitõusu, Hiinas rekordiline vasetoodang novembris on kõik aidanud vasel lüüa eelmist rekordtaset," ütles ta.

Vase hind on tänavu tõusnud Londonis 24 protsenti, kuna eeldati, et pakkumine ei suuda kaasas käia nõudlusega, tühjenevad laovarud, börsilkaubeldavate toodete turuletoomine on toetanud metallikasutust. Ka investorid on kasutanud vaske, et kaitsta end inflatsiooni ja nõrgemate valuutade vastu.

Uus börsil kaubeldav vasetoode ETFS Physical Copperiga alustati Londoni börsil kauplemist 10. detsembril. Nagu nimestki näha, on tegemist lepinguga, mille taga on füüsiline vask (tegelikult küll Londoni Metallibörsi poolt tunnustatud ladude omandiõiguse tõenditega). Selle väärtpaberi eesmärk on liikuda sarnaselt Londoni Metallibörsil rahas arveldatava vaselepingu hinnaga miinus kulud. Selle börsil kaubeldava vasefondi osaku hind peaks olema 5 kilo vase hind miinus kulud.

Eile pärastlõunal maksis see fondiosak 45,68 USA dollarit.

Väärtpaberi sümboliks on Londoni börsil PHCU.

Deutsche Bank avaldas kümme (paremat) tehinguideed 2011. aastaks. Nende seas on kulla, hõbeda, vase, maisi ja sojaubade ostmine. Panga hinnangul peaks kuld maksma enam kui 2000 dollarit untsist, enne kui seda võiks pidada mullistunuks. Sinnamaani on aga veel enam kui 600 dollarit tõusuruumi.

Kummaline, kas tõesti spekuleeritakse sellele, et maailma tabab inflatsioonivapustus või pigem sellele, et selline mõttekäik võib alles mõne aja pärast tekkida.

Hetkel kuum