Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigihangete seadus valmib kiirustades

  "Kehtivas riigihangete seaduses on ebaõigesti kirjas nn in-house ehk sisetehingu erand, mis seisneb selles, et kui ostjal on võimalik teenuse või kauba sisseostmise asemel see ise ära teha, ei pea ta hanget korraldama," rääkis advokaadibüroo Sorainen partner Carri Ginter.
  Rahandusministeeriumist tulnud eelnõu algtekst ja valitsuse suunamisel riigikogus praegu arutletav tekst on aga erinevad nagu öö ja päev.
  Ginteri kinnitusel lubab ELi õigus ja Euroopa Kohtu praktika olukorda, kus kohalik omavalitsus korraldab jäätmeveo oma territooriumil sisetehinguga, kui selleks on täidetud ranged eeltingimused.
  Riigikogu majanduskomisjoni liikme, eelnõu eest vastutava Hannes Astoki sõnul muudetaksegi seadust sellepärast, et valitsusest tulevad ideed ei pruugi olla kõige paremad. "Mina küll ei arva, et seaduse uus tekst ei vasta ELi nõuetele," ütles ta.
  Paikuse vallavanema Kuno Erkmanni sõnul esitasid nad riigikogu majanduskomisjonile seadusemuudatuse kohta arupärimise.
  "Eelnõus on selline huvitav aspekt, et in-house ei kehti vaid jäätmevedude kohta. Samas Euroopa lahendid näitavad, et omavalitsused võivad jäätmevedusid ise korraldada ja ka kohtulahendid tõendavad, et see süsteem toimib," rääkis ta.
  Erkmanni kinnitusel olid suvel pärast seaduse vastuvõtmist asjad ühtemoodi, kuid mõne kuuga pöörati kõik ümber. "Põhiseadus ütleb, et kõikide seaduste loomisse, mis puudutab omavalitusi, peab neid ka kaasama," ütles ta.
  "Omavalitsuste poole pealt näen, et meid on julmalt eiratud ja meist on üle astutud," lisas Erkmann.
  Eelnõu algatati 10. novembril ja viimane lugemine riigikogus on ette nähtud 16. detsembril. Vahepeal on majanduskomisjonile teinud avaliku pöördumise lisaks Paikuse vallale ka linnade liit, maaomavalitsuste liit ning MTÜd Lääne-Viru Jäätmekeskus ja Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskus ettepanekutega nad ära kuulata.
  Neid pöördumisi pole Ginteri kinnitusel siiani arutatud ja hoidutakse sätte uue sõnastuse avalikust diskussioonist. "Eelnõu vastuvõtmisega on kiire sellepärast, et uuel aastal jõustunuks muidu jäätmeseaduse muudatus, mis võimaldanuks kohalikel omavalitsustel korraldada jäätmevedu ise või endale kuuluvate üksuste kaudu," rääkis ta.
  Astoki sõnul on majanduskomisjonile tehtud pöördumisi osaliselt juba arvesse võetud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Esmaspäeval peatab börs LHV aktsiatega kauplemise
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.