Sirje Rank • 17. detsember 2010 kell 9:17

ELi suurimad maksjad tahaks ELi eelarve külmutada

Suurbritannia peaminister David Cameron tegi eile Brüsselis ELi eelarve suurimata rahastajate seas vaikselt lobitööd, et saada toetus ettepanekule ELi eelarve aastani 2020 külmutada, kirjutas Financial Times.

Ägedalt oleks sellisele sammule vastu Poola ja teised ELi vaesemad liikmesriigid, mis on peamised ELi toetusrahade saajad.

Väidetavalt toetavad Cameroni algatust Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, kes eelistasid vastuolulist teemat praegu mitte üles võtta, kuna süvenevas võlakriisis on riikide vaheline solidaarsus niigi habras. Rootsi peaminister Fredrik Reinfeld ütles reedel tippkohtumise järel. et ideed toetavad ka Holland ja Soome.

Diplomaatiliste allikate andmeil on Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso tulivihane – kõnelusi 2014-2020. aasta eelarve üle peaks juhtima komisjon. Olukord hakkab meenutama seisu 2007-2013. aasta eelarveraamistiku kinnitamise eel, mil eelarve suuremad rahastajad omavahel kokku leppisid komisjoni kõnelustelt kõrvale tõrjusid.

Poola on koondamas enda ümber Kesk- ja Ida-Euroopa riike, kes samuti ELi eelarvest toetusi saavad.

Saksamaa ja Prantsusmaa on juba allkirjastanud ühisdeklaratsiooni, mis toetab ELi tugevat ühtset põllumajanduspoliitikat. Nii pelgab Poola, et põhilised kärped tuleksid regionaalabi arvelt.

Hetkel kuum