Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puidusektor kasvas kriisist välja

  Eesti majandusel läheb viimasel ajal üldiselt hästi. Tööstusettevõtted tootsid oktoobris 37% rohkem kui mullu oktoobris. Kasvu mõjutas märkimisväärselt puidutöötlemine, kus toodang kasvas veerandi võrra. Kõrgetele kasvunumbritele vaatamata on töötleva tööstuse toodang kümne kuu kokkuvõttes jõudnud vaid 2005. aasta tasemele.
  Puidusektor, kus madalpunkt oli 2008. aasta teisel poolel, on 1,5 aasta jooksul näidanud selgeid paranemise märke. See aasta oli ettevõtetele pöördeline ja müügikäive näitas eelmiste aastate võrdluses hüppelist kasvu. Eelkõige aitas sellele kaasa nõudluse taastumine eksporditurgudel.
  Kodumaisel kapitalil põhinevad ettevõtted on Eestis esindatud peaaegu igas puidu töötlemise väärtusahela etapis. Buumiaegadel tehti puidutööstusse olulisi investeeringuid ja saavutati sellega efektiivsus ja kvaliteet, mis võimaldas kohalikul toodangul edukalt konkureerida välisturgudel.
  2008-2009 tehtud korduvad ja mastaapsed kulude korrektsioonid muutsid tootmise omakorda veel efektiivsemaks. See võimaldas sektori ettevõtteil majanduskeskkonna paranedes saavutada jälle kohati väga häid kasumimarginaale. Eriti hästi õnnestus seda võimalust ära kasutada ettevõtetel, kes olid juba enne siseturu kokkutõmbumist loonud kontakte eksporditurgudel.
  Eesti on selgelt liikumas puidu töötlemise väärtusliinis ülespoole ja ekspordiks läheb järjest enam siin väärtustatud toodang.
  Kaks aastat tagasi oli Eesti metsamaa pindala 2,2 mln ha, metsade puidutagavara 440 mln tihumeetrit, nüüd on see number pea samal tasemel. Kui oskaksime metsaressurssi täie efektiivsusega kasutada, võimaldaks see luua sektoris ka täiendavat tööhõivet juba praegu sektoris hõivatud kümnetele tuhandetele inimestele.
  Mets on tooraine, mida ei pea importima, ja võrreldes muu Euroopaga on meie metsavarud suured. Metsamaa pindalalt kogupindalasse on Eesti jätkuvalt Euroopa riikide seas esimeste hulgas. Taastuva toorainena on puidu kasutamisel elamuehituses ja energeetikas väga soodne kasvupinnas.
  Maikuu seisuga on puidu ja puittoodete eksport tõusnud aastases võrdluses umbes 45%. Lisaks kasvanud välisnõudlusele on selle põhjus ka tippajaga võrreldes märkimisväärselt langenud toorainehinnad, mis hiljuti on näidanud taas kasvutrendi.
  Võrreldes hindadega juunis 2009 (viimati sel tasemel aastal 2003), on Riigimetsa Majandamise Keskuse keskmised palgi vahelaohinnad tõusnud oktoobri lõpu seisuga 50%. Aasta algusest on olnud kasv 25,8%. Võrreldes 2007. aasta viimse kvartali tipphindadega on praegused kuupmeetrihinnad jätkuvalt ligi 40% madalamad. See näitab, et ruumi metsa väärtuse kasvuks veel on.
  Kuus kuud tagasi olid ettevõtete laod olid jälle tühjad ja nõudlus saematerjali järele taastumas. Praegu näeb esimesi märke sellest, et stabiliseerunud tarbimine ja saeveskite suurem tootmisvõimsus on taas tingimas lattu tootmist ja hinnad on hakanud langema.
  Probleemid Iirimaal jm Euroopas mõjutavad rahvusvahelise kaubanduse suure osatähtsuse kaudu sektoris selgelt ka kodumaiste tootjate mahte. Peab arvestama, et isegi kui maailmamajanduse taastumine lähiajal jätkub, reageerib elamuehitus sellele aeglaselt, kuna inimestel on veel probleemid liiga värskelt meeles ja seetõttu kindlustunne mahukaiks investeeringuiks madal.
  Riigi initsiatiiv müüa metsa on veidi raugenud. Metsaettevõtted koguvad reserve, kuid on äraootaval seisukohal, ostuotsused kaalutakse põhjalikult läbi. Tegu võib olla ka ostuhuvi ajutise raugemisega, kuna puidu hind näitab jätkuvalt tõusutrendi.
  Eestis on taas tärganud huvi küttegraanulite tootmise vastu. 2011. aasta lõpuks tõuseb pelletitootmise kogumaht üle 0,5 miljoni tonni aastas (Eestis tarbitakse sellest vähem kui 10%).
  Majanduskriis on olnud kõigile õpetlik. Kokkuleppeid sõlmides esitavad pangad finantseerimisotsuste tegemisel ettevõtjaile rohkem küsimusi, et mõista ettevõtete ärimudelit varasemast paremini. Metsa finantseerimise juures on tagatisvara iseloomu tõttu eriti olulisel kohal vastastikune usaldus. Varasema koostöö puudumisel peaks arvestama ka isikliku vastutuse võtmisega. Alati oleme valmis finantseerima seadmeid, mis võimaldavad ettevõtteil tõsta tegevuse efektiivsust ja suurendada konkurentsivõimet.
  Autor: Mait Kaup
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
USA aktsiaturg: Nasdaq keeras kaotuse võiduks
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.