Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  E-Piima ja Tere hoogsast ühinemisest ei saanud asja

  "Aktsiaseltsi ja ühistu liitmine on küll teoreetiliselt võimalik, kuid tehniliselt on seda suhteliselt keeruline läbi viia," kommenteeris Tere juhatuse esimehe asetäitja Ülo Kivine.
  "Tere AS on väga kiires arengujärgus ja väärtust kasvatav ettevõtete grupp, mistõttu pole mõtet eitada, et hindame ettevõtet koos oma tootjate baasiga väga kõrgelt," lisas ta.
  Kivine sütles, et on piimandussektori konsolideerumine on pikemas vaates soodne nii tootjatele, töötlejatele kui ka tarbijatele. "Mõlemad ettevõtted toimetavad senises rütmis edasi ja pole välistatud, et tuleme selle teema juurde varem või hiljem tagasi," märkis ta.
  E-Piima juhatuse esimehe Jaanus Muraka sõnul oli neil planeeritud auditi kokkuvõtte 1. detsembriks. "Selle auditi kokkuvõtte tulemusel lõpetasid pooled läbirääkimised," märkis Murakas. "Selline oli mõlema poole otsus," täpsustas ta.
  Tuleviku kohta ei osanud Murakas midagi öelda. "Mina olen seisukohal, et Eesti piimandusettevõtetel on vaja teha suuremat lepingulist koostööd eksporditurgudel ning efektiivsem on ühineda, et saada mingit sünergiat," lausus ta.
  Muraka sõnul oli E-Piima ja Tere vahel väga sisukas ning tervendav infovahetus.
  "Tulevikus saab seda kogemust ära kasutada, sest aeg liigub selles suunas, et sunnib piimatööstuseid rohkem koostööd tegema ja ka ühinema," nentis Murakas.
  ASi Tartu Agro juhataja Aavo Mölderi sõnul tuli jutt sellest, et Tere ja E-Piim tahavad ühineda, paljudele E-Piima üksikliikmetele üllatusena. "See oli võib-olla tipptasemel läbirääkimine, aga seda ei oldud ühistusiseselt läbi räägitud. Võib-olla oli ka see üks põhjustest, miks läbirääkimine pooleli jäi," pakkus Murakas.
  Majandusseis Mölderi sõnul neil kummalgi väga kiita ei ole. "Aga kui nad oleksid ühinenud, siis nad oleks saanud suuremas mahus eksportida ja see oleks turusituatsiooni ja tootjate olukorda parandanud," märkis ta. "E-Piim viib ikka oma tooret välja ning Tere eksport peaks ka hästi minema, seetõttu siseturul ühinemise ärajäämine halvasti ei mõju."
  Valio Eesti ASi juhatuse liikme Maido Solovjovi sõnul oli otsus mõistetav, sest nende kahe ettevõtte omandistruktuur on erinev ja see tõenäoliselt sai ka takistuseks.
  "Jutte sellest, et Eestis on praegu liiga palju piimatööstuseid, on räägitud ennegi. Efektiivsuse tõstmise seisukohalt on mastaabiefekt oluline, seda mitme pisikese ja eraldiseisva tootmisüksusega ei saavuta. Selles osas on Valio Eesti praegu heas seisus, et meil on kaks väga efektiivselt töötavat tehast - Laeva meierei, kus toodame kõik oma värsked piimatooted, ja Võru juustutehas, kus toodame ainult juustu," kommenteeris Solovjov.
  Solovjovi sõnul tõenäoliselt ei mõjuta ühinemisplaani katkemine piimandussektorit kuigivõrd. "Kõik teevad oma tööd edasi nii hästi, kui nad oskavad," märkis Solovjov.
  ABC Grupi omaniku Jüri Vipsi sõnul ei muuda jaekaupmeeste jaoks midagi see, kas piimatööstused jagunevad või ühinevad.
  "Ma ei ole süvenenud sellesse, mis iva seal ühinemisel peaks olema, aga ei usu, et see kuidagi mõjutab," kommenteeris Vips.
  Vipsi sõnul tootjad juba tõstsid hinda ja vaevalt nad kohe uuesti tõstma hakkavad. "Piimatootjatel on tulemas paremad päevad kui need, mis selja taha jäid. Põllumees hakkab paremini elama, see on selge. Aga kas ka Tere hästi elama hakkab, selles ma kindel ei ole, aga tahaks loota, et firma ikka püsima jääb," rääkis Vips.
  Meie kandi piimatootjad arvasid korraga, et sellest head nahka ei tule, et ei ole ikka niiviisi, et miinus pluss miinus annab plussi kokku. Ei taha uskuda sellesse asjasse ning õnneks ta läks nii.
  Teisest küljest võib-olla oleks õige olnud ühineda, oleks tekkinud suur Eesti kapitalile põhinev kontsern.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Prokuratuur sõdib Ekspressi ajakirjanike trahvimise nimel riigikohtuni välja
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.