31. detsember 2010 kell 10:57

Merkel: euro on meie heaolu alus

Saksamaa kantsler Angela Merkel ütles aasta lõpetuseks, et ühisraha on meie heaolu alus ning järgnevatest kuudest saab eurole tuleproov.

"Euro on midagi enamat kui lihtsalt raha – ja ühtne Euroopa rahu ja vabaduse garantii," ütles Merkel varem salvestatud ning täna õhtul näidatavas telepöördumises. "Saksamaa vajab Euroopat ja meie ühist raha – nii meie enda heaoluks kui ka selleks, et tulla toime suurte ülemaailmsete ülesannetega".

Suurim eesmärk aastaks 2011 on  kantsleri sõnul Saksamaa jaoks vaatamata viimaste aegade väikseimale tööpuudusele see, et veelgi rohkem inimesi peab tööd saama. Saksamaa peab edasi püüdlema riigi rahalise seisu korrastamise suunas ning lihtsustama maksusüsteemi.

Kantsler tõstis oma kõnes esile sakslaste saavutusi võitluses eurokriisiga. Kui veel aasta tagasi vaadati suure murega tulevikku, siis nüüd võib julgelt pilgu ettepoole suunata, kinnitas kantsler. Merkel kiitis sakslaste usinust ja saavutusvalmidust ning toonitas, et Saksamaa tuli läinud aastate kriisist paremini välja kui enamik teisi riike.

Merkel tuletas samas aga ka meelde, et ka paljud teised rahvad unistavad heaolust ja turvalisuset ning sellepärast ei tohi ka sakslased jääda peatuma enesega rahulolul.

Saksa telekanalid ZDF ja ARD näitavad kantsleri varem salvestatud ametlikku uusaastapöördumist täna õhtul. Lõike sellest avaldasid tänased Saksa päevalehed.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum