Lõpetagem muretsemine, haarakem tulevikul sarvist!

ÄP 03. jaanuar 2011, 00:00

Täna, uue aasta esimesel tööpäeval, uue tööaasta kui uue majanduskasvu lävel seistes leiab Äripäev, et õhk me ümber on hirmudest tiine. Kas me ei muretse ehk liiga palju?

Äripäeva arvates on viimased aastad Eesti rahva liigselt muretsema pannud. Küll on majandus kohe-kohe kokku kukkumas, küll viib euro tulek poodidest viimsegi kauba. Või vähemalt tõstab hindu. Küll oodatakse maailma lõppu, küll kergemat sorti jääaega.

Kuid kas neil hirmudel on alust? Elu näitas, et euro tulek osutus tühjaks pelguseks. Euro tuli ja ei toonud endaga kaasa suuremat segadust, maailm ei kukkunud kokku, panga- ja arvutisüsteemidest rääkimata.

Jah, Eestist sai üleöö eurotsooni vaeseim, aga samas võrreldes teiste riikidega üpriski kõrge usaldusväärsusega riik. Me näitasime aastaga, et suudame isegi väga nõrgas majanduskeskkonnas karmid eurokriteeriumid täita. Üks maailma mõjukamaid ajalehti New York Times tunnustas me edusamme, kirjutades, et Eesti on tagasi Euroopasse jõudnud. Seega, kroon on nüüd taas kord ajalukku kadunud, kuid kas tegelikult läks midagi halvemaks? Kas mõni K-hirmudest täitus?

Seepärast arvabki Äripäev, et kipume rahvana teinekord liigselt paranoilised olema, kipume kõikvõimalikest hirmudest viimast võtma. Kas meil poleks aeg muretsemist lõpetada? Ehk peaksime liigse muretsemise asemel tänasele päevale keskenduma? Et kui õues on külm ja maas on lumi, palju lund, siis kasutagem seda ometi talvemõnude nautimiseks.

NYTki ei jäta ses Eestit kiitvas artiklis ära märkimata, et hoolimata isegi Põhjala jaoks tavatust lumekogusest jätkas Eesti riik toimimist. Lumi pole avalikku transporti halvanud nagu see juhtus Saksamaal, Prantsusmaal või Suurbritannias. Jah, meile siin võib tunduda, et nii mõneski kohas oleks võimud, eriti kohalikud võimud võinud paremini hakkama saada. Kuid kui kellelegi tundub, et Tallinn ei saa lumekoristamisega hästi hakkama, siis mis seal ikka. Tõmmakem lihtsalt väliskeskkonnaga paremini sobivad riided ülle ja kohandugem! Kuid tehkem sellest ka omad järeldused. Mõelgem lihtsalt täna, ligikaudu kaks kuud enne riigikogu valimisi - kas seltskond, kes ühe linna juhtimisega väga hästi hakkama ei saa, peaks kogu riigis võimule saama?

Äripäev on arvamusel, et alanud aasta toob meile pigem head kui halba. Me arvame täna avaldatavas baromeetris, et ekspordi kiire kasv jätkub ning viib elujõu tagasi ka teistesse majandusharudesse, kes hakkavad vaikselt inimesi taas tööle võtma ning hiljemalt aasta teises pooles ka külmutatud palganumbreid lahti sulatama. See omakorda aitab kaasa tarbimise kasvule.

Tööpuudus võib meie arvates juba suveks langeda kümnele protsendile ja jääda sellele tasemele. Töökohti peaks lisaks ekspordisektorile hakkama taaslooma ka teised end kindlama tundvad sektorid. Ning uusi töökohti tekib lisaks nii vähem tasustatud ametites kui ka kõrgepalgalistele.

Ning last but not least - NYT kiidab oma artiklis Eesti riigi korras rahandust ning mainib ära ka Eesti ärisõbraliku ettevõtluskeskkonna, mida on tunnustatud mitmetes rahvusvahelistes võrdlustes. Kasutagem siis omi eeliseid! Hakakem muretsemise asemel hoopis helgema tuleviku nimel tööle! Juba täna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing