Anne Oja • 2. jaanuar 2011 kell 15:14

Swedbank: euro - tehtud!

Swedbank võttis eurole ülemineku kokku, reastades tegevused ja märksõnad ning varustades need numbrite ning euro saabumise ajaga erinevatesse pangandusvaldkondadesse.

Allpool näed Swedbanki raportit.

Kontode konverteerimine ja kaardimaksed

Swedbankis oleva kontoraha konverteerimine eurodeks läks edukalt ehk 1. jaanuaril kell 00:00ks olid kõik kontodel olnud kroonid asendunud eurodega.

Kaardimaksed õnnestus katkestusteta käigus hoida ning lühiajalisi häireid esines vaid mõne tunni jooksul aastavahetuse vahetus läheduses. 1. ja 2. jaanuaril töötasid kaardimaksed korrektselt. Sama on kinnitanud ka jaekaubanduse poolt edastatud teated.

Sularahaautomaadid

Swedbanki sularahaautomaadid said plaani kohaselt aasta viimastel päevadel eurodega täidetud ning esimesed eurod väljastati Swedbanki automaadist kell 00:00. Aasta esimese 15 minutiga oli euro sularaha välja võetud rohkem kui pooltest Swedbanki automaatidest.

1. jaanuari jooksul väljastati Swedbanki automaatidest ligi 30 000 tehinguga 1,4 miljonit eurot. Sealhulgas sõitis ringi kaks pangabussi, mis pakkusid maapiirkondades inimestele võimalust kodu lähedal sularahaautomaati kasutada. Pangabussi teenust kasutati aktiivselt nii aastavahetuse ööl kui ka 1. jaanuaril bussi peatuskohtades.

Internetipank

Swedbanki  eurole üle viidud internetipank avati klientidele peaaegu täies mahus 1. jaanuaril kell 3 öösel. Pärastlõunaks olid konverteeritud ja internetipangas nähtavaks tehtud ka laenulepingud. Esmaspäeva, 3. jaanuari hommikul hakkavad liikuma pankadevahelised maksed ehk kõik internetipanga igapäevaste toimingute tegemine toimub tavapärases korras.

Ainsana jääb alates esmaspäeva hommikust piiratuks osa elukindlustuse ja pensionikogumise infost, mis muutub järk-järgult nähtavaks jaanuari esimese nädala jooksul.

Alates taasavamisest külastas internetipanka 1. jaanuari jooksul ligi 100 000 erinevat inimest.

Detsembrivahetus ja kaaseeljaotus

2010. aasta neljandas kvartalis külastati Swedbanki kontoreid üle 1,5 miljoni korra. Detsembrivahetuse käigus vahetati Swedbankis rohkem kui 70 miljoni euro väärtuses kroone. Swedbanki kaaseeljaotuse klientidele väljastati kokku üle 18 miljoni euro, millest rohkem kui 3 miljonit võeti välja kontorite vahendusel.

Kontorivõrk

Kui 1. jaanuar oli tõeliselt rahulik päev, siis täna, 2, jaanuaril toimus kontorites juba elavnemine. Klientide arv on olnud kahekordne võrreldes eilsega, enamik kliente on kontoreid külastanud pärastlõuna jooksul. Nagu oligi arvata, enam külastatakse just kaubanduskeskustes asuvaid kontoreid, kus esimesed järjekorrad ja ooteajad kuni 25 minutit. Populaarsemateks kontoriteks on osutunud Kristiine ja Lasnamäe Centrum Tallinnas.

Tehingud, mida kliendid teevad, on peamiselt sularahaga seotud. Käiakse väga palju münte vahetamas, samuti tuuakse ära viimased kroonid. Klientidelt info, et paralleelkäibe periood küll, kuid kauplused küsivad tihti, kas oleks võimalus eurodes maksta kui klient kroonid välja võtab. Enam on täna kontoreid külastanud ka ärikliendid, kes valmistuvad homme esimest korda oma ettevõtet klientide jaoks avama.

Kõnekeskus

Ka panga kõnekeskuses on toimunud väike elavnemine, peamiselt küsitakse infot kontorite lahtiolekuaegade, lepingute-teenuste tingimuste jms kohta.  Probleemid on olnud üksikud ning kõikide murelike klientide küsimused saavad korrektselt vastatud.

Hetkel kuum