Oodatakse head börsiaastat

04. jaanuar 2011, 08:03

Eesti aktsiaturu suhtes ollakse 2011. aasta osas positiivselt meelestatud, erinevus on vaid tõusu ulatuses.

Positiivselt peaks börsile mõjuma euro kasutus ja OECD liikmelisus. Need on olulised seetõttu, et paljud investeerimisfondid on määratlenud oma investeerimispiirkonnaks euroala või OECD liikmesmaad, teiste maade ettevõtete väärtpaberid on neile kättesaamatud. Ka on meie ettevõtete turuväärtus madal ja majanduses on käimas tõusutsükkel.

LHV analüütik Nils Vaikla prognoosis, et kui seni on aktsiaturu liikumist valdavalt mõjutanud makro-uudised euro tulekust ja majanduskasvust, siis nüüd on investorite fookus aina enam liikumas mikrotasandile ehk senisest olulisemat tähelepanu saavad ettevõtete finantsnäitajad. „2010. aasta oli börsiettevõtete jaoks uute majandustingimustega kohandumise aasta, siis järgmist aastat võib juba nimetada kasvuaastaks, mil paranenud efektiivsus ja kasvav müügikäive annavad head eeldused korralike majandustulemuste näitamiseks,“ ütles Vaikla, kes ootab Tallinna börsilt 35 protsendist tõusu. „Praeguses varajases majandusfaasis on aktsiahinna tõusupotentsiaali koha pealt eelisseisus tsüklilised ettevõtted, mille käekäik liigub inimeste tarbimisvalikutega ühes rütmis.“

Tema hinnangul võiks investorite huviorbiidis 2011. aastal olla sellised majanduskasvust kasu lõikavad börsiettevõtted nagu Olympic Entertainment Group, Tallink, Tallinna Kaubamaja, Silvano Fashion Group ja Merko Ehitus.
Aktsiaturu suhtes on kõige optimistlikumalt meelestatud Nordea privaatpanganduse portfellihaldurid Ülar Kiisla ja Jaanus Hellat, kes prognoosisid kohaliku aktsiaturu 39 protsendist tõusu, kes näevad suuremat potentsiaali suurematest ja likviidsematest aktsiatest nagu Tallink, Olympic EG ja Eesti Ekspress.

Praeguses varajases majandusfaasis on aktsiahinna tõusupotentsiaali koha pealt eelistatud tsüklilised ettevõtted, mille käekäik liigub inimeste tarbimisvalikutega ühes rütmis,“  ütles Nils Vaikla., kelle arvates võiksid sel aastal olla investorite huviorbiidis Olympic EG, Tallink, Tallinna Kaubamaja, Silvano FG ja Merko Ehitus.
Swedbanki analüütik Pertti Rahneli sõnul peaks börsi toetama kohalike ettevõtete jätkuv märgatav kasumlikkuse paranemine ning Eesti majanduse taastumine ülejäänud Euroopast kiiremas tempos.

„Tallinna börsil noteeritud suuremate nimede seas näeme enam tõusutuumi Olympic EG-l, ütles tänavu Eesti aktsiaturu 15 protsendist tõusu ootav Rahnel, kellele meeldivad ka Tallinna Vee ja Silvano FG aktsiad.
Trigon Capitali fondijuht Mehis Raud prognoosib  Eesti turu 25 protsendist kasvu, kuna aktsiad peaksid liikuma peamiselt likviidsusest tingitud raha sissevoolu ja vähemal määral ettevõtete finantsnäitajate paranemise toel.

„Kasvu toetab Eesti majanduse järkjärguline paranemine, suurenev ahnus ja jätkuvalt madalad hoiuseintressimäärad,“ ütles Raud. „Suurimat tõusu võiks olla võimeline pakkuma Olympic EG, arvestades ettevõtte tsüklilist iseloomu, käibe ja kasumi kasvatamise potentsiaali ja ootuseid, mis hetkel on aktsia hinda sisse arvestatud.“

„2011. aasta aktsiate valik investeeringuteks toimub fookusega rahavoogudele,“ ütles Danske Capitali fondijuht Irina Markitanova, kes ootab turu 15-20 protsendist tõusu. „Nendeks ettevõteteks on Tallink, Olympic EG ja Tallinna Kaubamaja, mis moodustavad umbes 60 protsenti OMXT indeksist.“
Ülalnimetatud ettevõtted vähendasid tugevalt kulu baasi ja parandasid kriisi keskkonnas opereerimise efektiivsust ning eeldades müüginumbrite kasvu jätkumist on oodata ka puhastulu head kasvu, jätkas ta.

East Capitali partner Aivaras Abromavicius ootab Tallinna börsilt positiivseid arenguid seoses euro kasutuselevõtu ja majanduse taastumisega. Ta ootab aktsiaturult madalat kahekohalise protsendi võrra kasvu. Küsimusele, kas kasv võiks olla pigem 10 või 30 protsendi kandis vastas ta, et ta ei soovi täpsustada. Tema ootaks paremaid aktsiad 2010. aasta nõrgematest sektoritest, mis ei ole veel taastunud  nagu meedia, ehitus ja jaekaubandus.

Kõige tagasihoidlikumat arengut prognoosis Kristjan Lepik Eften Capialist. Tema ootaks 2011. aasta lõpuks OMX Tallinn indeksile 720 punktist taset ehk 3,5 protsenti paremat seisu, kui valitses prognoosi tegemise hetkel. Üsna üksmeelel ollakse, et tarvis on uute ettevõtete lisandumist börsile, kuna Telekomi ja Norma lahkumine on kohaliku börsi väga kõhnaks jätnud. „Loodame, et 2011. aastal saab tallinna börsil uustulnukaid olema mitu,“ ütlesid Nordea privaatpanganduse portfellihaldurid. „Enese börsivalmis seadmisega tegeleb kuuldavasti näiteks TREV2.

Kuigi kõik paistab kaunis, ei saa päris mööda minna ka riskidest. Kui kaugemalt alustada, siis Eesti aktsiaturg ei toimi vaakumis, vaid on vähemal või rohkemal määral mõjutatud, milline on suhtumise aktsiatesse investeerimisse üleilmselt. Ka mõjutab meie majandust see, mis toimub meie tähtsamate kaubanduspartnerite juures. Üheks riskiks on Rahneli sõnul Rootsi majanduse võimalik jahtumine.

Ühe kasvupõhjusena tõi Markitanova välja meie peamiste kaubanduspartnerite (peamiselt eksportturgude) Põhjamaade ja Saksamaa majanduste kriisijärgset taastumist ning kasvu.

„Kuna nii Baltikum kui ka Põhjamaad ja Saksamaa on avatud majandused, siis kui nõudlus toodete/kaupade vastu kas nõrgeneb või kaob, kannatavad ka Baltikumi ja Eesti ettevõtete majandustulemused,“ ütles Markitanova.
Riskidena toodi välja ka Tallinna Vee ümber toimuvat, võimaliku kütuse hinnatõusu ning ka Eestis toimuvaid valimisi.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. January 2011, 08:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing