5. jaanuar 2011 kell 11:47

Lipstok liitub „karmi koalitsiooniga“

Eestist saab uue eurotsooni liikmena Euroopa Keskpangas tõenäoliselt tugev liitlane säästupoliitikat pooldavale Saksamaale.

Eestit esindab Euroopa Keskpanga Nõukogus 1. jaanuarist hääleõigusliku liikmena Eesti Panga juht Andres Lipstok. Kuna eestlased eelistavad stabiilsusele orienteeritud lähenemist, siis „Lipstok hakkab tõenäoliselt tugevdama Germaani blokki, ja Bundesbanki president Axel Weber saab endale uue sõbra,“ ennustas Bloombergile Carsten Brzeski, ING Grupi vanemökonomist ja endine Euroopa Komisjoni ametnik.

Euroopa Keskpangaga liitumisel saab Lipstokist üks tipptasemel otsustajatest kriisis Euroopa üle, kirjutab Bloomberg. Kuigi Eesti on eurotsooni üks väiksemaid riike, on Lipstoki häälel Keskpangas sama palju kaalu kui teistel 22 liikmel. SEB ökonomist Hardo Pajula ennustab, et Lipstok sobib hästi keskpanga presidendi Weberi ja peaökonomisti Jürgen Starkiga.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum