Anu Jõgi • 6. jaanuar 2011 kell 14:21

20 omavalitsuse tulumaksutulu kasvas

20 kohalikku omavalitsust 226st suutis möödunud aastal koguda rohkem tulumaksu kui aasta varem, selgub maksuameti andmetest, keskmiselt kahanes tulumaksulaekumine mullu 7,8 protsenti.

Kuigi suuremate maksutulu kasvatajate seas on mitu väikevalda, kus juba väikesed muutused on suure mõjuga, on maksutulu suurenenud ka mitmes suures omavalitsuses. Nii on kasvajate hulgas Tartu kandist Ülenurme, Luunja ja Tartu vald ja Tallinna ümbrusest ligi 8 miljoni euro suuruse maksutuluga Rae vald. Ka Harku valla 8,64 miljoni euro suuruse maksutulu samale tasemele jäämine on teistega võrreldes saavutus.

Suurima tulumaksu kasvu tegi valdadest absoluutnumbrilt kõige väiksema maksulaekumisega Piirissaare, kus laekumine kasvas 71 protsenti, jäädes 0,02 miljoni euro juurde möödunud aastal. Talle järgnesid 40protsendise kasvuga Peipsi-äärne Alajõe vald ja 34protsendise kasvuga Vormsi.

Suurima tagasiminekuga tulumaksus pidi leppima Kallaste linn, kus see jäi möödunud aastale 22 protsendi võrra alla. 18 protsenti kaotas tulumaksu laekumistes Loksa linn, kus pani uksed kinni laevatehas. Kolmas suurem kaotaja oli Tallinna-lähedane Jõelähtme vald.

Suurematest omavalitsustes kahanes tulumaksu laekumine mullu kõige enam Narvas 19,3 miljonilt eurolt 16,8 miljonile, ja Maardus 7,6 miljonilt 6,7-le.

Eesti suurima omavalitsuse Tallinna linna tulumaksulaekumised jäid mullu aasta varasemaga võrreldes 8,9 protsenti väiksemaks, kahanedes 228 miljonilt eurolt 208 miljonile eurole. Tartu tagasiminek oli vaid pisut väiksem, seal oli langus 8,1 protsenti, 49 miljonilt 45-le.

Keskmiselt vähenes Eesti omavalitsuse tulumaksulaekumine mullu 7,8 protsenti. Laekumine ulatus 2010. aastal kokku 584,7 miljoni euroni, aasta varem koguti tulumaksu 634,1 miljonit eurot.

Need omavalitsused kasvatasid tulumaksulaekumisi:

Hetkel kuum