Silvia Kruusmaa • 6. jaanuar 2011 kell 4:35

KUIDAS sellest aastast lihtsamalt firma asutada?

Selle aasta alguses jõustusid äriseadustiku muudatused, mis lihtsustavad osaühingute asutamist ja tegevust ning vähendavad bürokraatiat.

Peamisteks muudatusteks on osaühingu asutamine sissemakseta, ühinguõiguslike dokumentide nõuete ja audiitori kaasamise kohustuse vähendamine, osa võõrandamisel ostueesõiguse ja juhatuse liikme ametiaja tähtajalisuse ärakaotamine.

Riskikapitalist ning ettevõtja Allan Martinsoni sõnul äriseadustiku muudatustest midagi revolutsioonilist ei ole. „Kõige tähtsam muudatus on see, et kaotati kohest omakapitali sissemakset, see kindlasti suurendab oluliselt ettevõtlikkuse aktiivsust,“ lausus Martinson. „Sageli ei ole inimesel 40 000 krooni sisse panna, mida rohkem ettevõtteid, seda parem Eestile,“ kommenteeris ka ettevõtja Kaido Jõeleht.Samas ettevõtja Alo Lillepea aga seda ei poolda, et füüsilised isikud saavad osakapitali sisse maksta peale asutamist. „Küsimus ei ole kunagi rahas, vaid idees ning idee tagajärg on alati raha. Kas sa maksad selle raha ennem või hiljem, see midagi olulist ei muuda sest, et idee peab olema hea,“ rääkis Lillepea.Vähem on ka üks bürokraatiapunkt - juhatuse liikmeid saab valida tähtajatuks, lisas Martinson.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, osta selleks päevapilet SIIT.

Hetkel kuum