7. jaanuar 2011 kell 14:22

Lauri: hinnatõus kuni 6%

Statistikaameti andmeil oli Eestis läinud aasta hinnatõus 5,7 protsenti, mis on suurim tõus 2008. detsembrist alates. Maris Lauri ennustab selleks aastaks 6 protsendilist inflatsiooni.

 „Aastane inflatsioon kerkib tõenäoliselt aasta alguses, halvimal juhul kuni 6 protsendini,“ ütles Swedbanki peaökonomist Maris Lauri Bloombergile. „Raha muutumine ajab tarbijad segadusse ja näib et praegu on palju ettevõtjaid nii jaekaubanduses kui teeninduses, kes üritavad hindu tõsta.“

Rahandusministeeriumi hinnangul võivad tarbijahinnad kasvada sel aastal 4 protsenti, kusjuures tipp saab olema talvel. Eurotsooni tarbijahinnad tõusid detsembris võrreldes läinud aasta sama ajaga 2,2 protsenti.

„Kui inflatsiooni kiirenemist selgitab osaliselt globaalne tõus toidu- ja energiahindades, siis olulist osa inflatsioonis mängib euro,“ ütles Danske Banki vanemökonomist Violeta Klyviene Bloombergile. „Euroopa Keskpank on väljendanud muret, et inflatsiooni surve võib avaldada negatiivset mõju Eesti majanduse konkurentsivõimele ja aeglustada kriisist väljatuleku väljavaateid.“

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum