Muldmetallide mürgine jalajälg

Katri Soe-Surén 07. jaanuar 2011, 14:32

Haruldased muldmetallidel on võtmeroll globaalsetes püüdlustes minna üle puhtamale energiale. Samal ajal tekitab nende kaevandamine ja töötlemine suuri keskkonnaprobleeme.

Hiina haruldaste muldmetallide tööstus tekitab igal aastal rohkem kui viis korda rohkem jäätmegaasi, sealhulgas surmavat fluori ja vääveldioksiidi, kui kõik USA kaevandused ja naftarikastustehased kokku. Mürgisele gaasile lisandub kümneid miljoneid tonne jäätmevett, mis sisaldab vähki tekitavaid raskemetalle nagu näiteks kaadmium. 

Keskkonnaprobleeme on olnud ka teistel haruldaste muldmetallide tootjatel. Nii maksis näiteks USA Molycorp 90ndatel aastatel mürgise heitvee lekke eest riigile 1,6 miljonit dollarit.

Keskkonnaprobleemid on olnud ka Baotou piirkonnas tegutseval muldmetallide tootjal Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co.-l. Mongoolia siseosas tegutseva kaevanduse radioaktiivseid jääke ümbritseva tammi lekked on reostanud ümbruskonna jõgesid. Nii on pidanud Baotou Steel pidanud kohalikule valitsusele maksma ligi 75 miljonit dollarit.

Hiina plaanib keskkonna hoidmise eesmärgil nüüd haruldaste muldmetallide tootmist ja eksporti piirata. Valitsus on vähendanud ekspordikvoote 2011 aasta esimeses pooles 35 protsenti. Läinud aasta teises pooles vähendati eksporti juba 72 protsenti, mis enam kui kahekordistas haruldaste muldmetallide hindu.

Haruldased muldmetallid ei ole haruldased sõna otseses tähenduses. Metallid on saanud oma nime selle järgi, et neid on raske kaevandada. Nii näiteks esineb tseeriumi, mida kasutatakse patareides, maakoores sagedamini kui näiteks vaske.

Eesti on üks vähestest maailma muldmetallide tootjatest. Sillamäel asuv Silmet toodab praegu 2-3 protsenti maailmas kaevandatavatest muldmetallidest ehk siis umbes 3000 tonni aastas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. January 2011, 08:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing