Koit Brinkmann • 7. jaanuar 2011 kell 11:12

Valimiste rahastamise aruanded esitatakse olematule komisjonile

Hiljuti muudetud erakonnaseaduse järgi peavad riigikogu valimistel osalevad erakonnad ja üksikkandidaadid esitama valimise kampaania rahastamise aruanded 5. aprilliks uuele erakondade rahastamise järelevalve komisjonile, mida selleks ajaks veel pole loodudki.

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon juhib eelmist aastat kokku võtvas aruandes tähelepanu ühele valimiskampaania rahastamise aruannete esitamise ja avalikustamise probleemile.

Nimelt peavad erakonnaseaduse kohaselt riigikogu valimistel osalenud erakonnad ja üksikkandidaadid esitama loodavale erakondade rahastamise järelevalve komisjonile 2011. aasta 5. aprilliks kampaaniakulude aruanded.Kuid komisjoni liikmed nimetatakse alles ühe kuu jooksul, arvates riigikogu XII koosseisu volituste algusest ja komisjoni esimese istungi kutsub kokku riigikogu esimees. Eeldatavasti ei toimu see enne maikuud.

"Seega on vastuvõetud erakonnaseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadusega tekkinud olukord, kus riigikogu valimistel osalenud erakonnad ja üksikkandidaadid peavad esitama riigikogu valimise kampaania rahastamise aruanded 5. aprilliks 2011. aastal, kuid uut komisjoni, kellele need tuleb esitada, pole reaalselt olemas,“ nenditakse kokkuvõtteks.

Hetkel kuum