Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pistis mupo nõuete eest

    "Mulle on see täiesti üllatus, et niimoodi võivad ka asjad käia. Täiesti üllatav," ütles kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aseesimees täitur Mati Kadak. Üllatav oli tema sõnul just see, et kolleeg võis endale töö kindlustamiseks ametiisiku ära osta.
    Kapo kahtlustab kohtutäitur Priit Lantinit selles, et ta maksis Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhile Kaimo Järvikule enda soosimise kindlustamiseks nõuete täitemenetluseks edastamisel 9500 eurot ehk 150 000 krooni pistist. Kui Äripäev asja kohta küsimusi esitama hakkas, saatis Põhja ringkonna prokuratuur selle kohta välja pressiteate.
    Kaotati valikuvõimalus. Mupo-poolse Lantini soosimise kohta ei osanud Kadak midagi täpsemat öelda, kuna tema mupoga koostööd teinud pole. "Mina ei olnud selles nimekirjas, kellele mupo nõudeid täitmiseks andis," selgitas ta. Kadak lisas, et kui enne sai asutus ise valida, millise kohtutäituriga koostööd teeb, siis alates tänavu jaanuarist on see kord valitsuse määrusega muudetud. "Alates 1. jaanuarist 2011 jagatakse avalik-õiguslikke nõudeid kohtutäiturite koja kaudu," ütles ta.
    Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aukohtu esimehe täitur Urmas Tärno sõnul on ilmselgelt kahetsusväärne, et selline asi on üldse juhtunud. "Teiselt poolt jälle pean aukohtu esimehena tunnistama, et on väga positiivne, et kaitsepolitsei teeb tööd," kommenteeris ta. Tärno ei osanud veel öelda, kas koda algatab Lantini suhtes ka aukohtumenetluse.
    Käibeid arvestades suur summa. Nii Kadak kui ka Tärno ütlesid, et kahtlustuse kohaselt Lantini Järvikule pistisena antud 9500 eurot on täiturite käibeid arvestades suur summa.
    Otsing Ametlike Teadaannete veebilehel näitab, et Tallinna munitsipaalpolitsei ametil ehk mupol olid täitemenetluste vallas parimad suhted just Priit Lantiniga. Temale edastas mupo mullu kõige rohkem täitmisele minevaid võlanõudeid ja neid tuleb kokku lugeda tuhandetes.
    Lantin polnud siiski ainus kohtutäitur, kes mupo saadetud nõuetega tegeles. Tema kõrval on asutus täitmisnõudeid edastanud ka Elin Vilippusele ja Kairi Põltsile. Nendele edastatud nõudeid tuleb aga lugeda kümnetes.
    Lang: kohtutäitur on vabakutse esindaja. Kohtutäiturite üle järelevalvet tegeva justiitsministeeriumi esimene mees Rein Lang polnud pistiseasjaga eile pärastlõunal kursis. "Jah, väga huvitav. Esimest korda kuulen. Kas ma peaksin kõigist Eesti kriminaalasjadest saama ettekande?" küsis Lang. Teisalt ütles Lang, et kohtutäiturina ei saa kindlasti jätkata kohtulikult süüdi mõistetu. "Kohtutäiturid on vabakutse esindajad, me teostame järelevalvet. Kui see inimene süüdi mõistakse, kindlasti kohtutäiturina ta ei jätka," sõnas Lang. Kas kahtlusalune Lantin jätkab uurimise ajal kohtutäiturina, otsustab prokurör, sõnas Lang.
    IRLi liikme Indrek Raudse arvates peaks justiitsministeerium vastutama, et tema alluvusalas poleks inimesi, kes teeksid kahtlaseid tehinguid.
    Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Tuulik ütles Eesti Ekspressile, et mõlemad mehed on kinni peetud 48 tunniks. Homme kohus otsustab, kas nad vahistada. Sel juhul võivad nad kinni istuda kuni kuus kuud.
    Ajal, kui Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar lunis Venemaalt raha, toimetasid tema alluvad linnas rahumeeli kahtlaste tehingutega. Varasemadki korruptsioonijuhtumid näitavad, et linnapea kas ei saa või ei taha tegelega nende asjade väljajuurimisega.
    Lõugas ja Songisepp. Septembri alguses pidas kaitsepolitsei kinni Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugase ning korraldas tema töökohal läbiotsimise. Nädalajagu hiljem otsiti läbi Tallinna liiklusteenistuse juhi Mati Songisepa kodu ja töökoht. Mõlemad mehed kuuluvad Keskerakonda ja on aastaid linna liikluseasju juhtinud.
    Pistise võtmises kahtlustav Lõugas sai prokuratuuri andmeil pistist sularahas ja talle maksti kinni ka auto. Songisepale ebaseaduslikult antud rahasumma oli 200 000-300 000 krooni piires.
    Novembri alguses vallandas transpordiameti juhataja Andres Harjo Lõugase ametist ning Songisepp lahkus omal soovil.
    Parbus ja Sepp. Et linnapea ei ole korruptsiooni väljajuurimiseks suurt midagi ette võtnuid, näitab ka see, pistisevõtmine pole sugugi viimaste kuude teema. Täna algab Harju maakohtus istung juba legendiks saanud keskerakondlaste Ivo Parbuse ja Elmar Sepa üle.
    Parbust süüdistatakse selles, et ta, töötades abilinnapea Taavi Aasa nõuniku ametikohal, võttis 2007. aasta augustist kuni 2008. aasta detsembrini korduvalt erinevatelt isikutelt pistist. Süüdistuse järgi toimus pistisevõtmine detailplaneeringute ja ehitusprojektide üle järelevalve teostamise eest Tallinna linnaplaneerimise ametis.
    Parbus võttis pistist raha ja kinkekaartidena nii endale kui ka Sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapital kasuks kokku ligi miljon krooni. Kesklinna korteritehingutes karastunud Elmar Sepale pannakse süüks, et ta kihutas Jüri Vilmsi Sihtkapitali juhatuse liikmena Parbust korduvale pistisevõtmisele ja aitas sellele kaasa.
    Süüdistatavate seas ka tuntud ettevõtted. Samas kuriteos on esitatud süüdistus ka Jüri Vilmsi Sihtkapitalile juriidilise isikuna. Nimelt võttis Parbus Sepa vahendusel ja viimase esitatud nõudmise alusel Tallinna linnaplaneerimise ametis seisma jäänud problemaatiliste detailplaneeringute üle järelevalve teostamise eest raha Jüri Vilmsi Sihtkapitalile.
    Lisaks on pistiseandmises esitatud süüdistus Raivo Untile ja juriidilise isikuna Tallinna Farmaatsiatehas ASile, Peeter Palusaarele ja juriidilise isikuna Kaupmehe Arenduse OÜ-le, Toivo Susile ja juriidilise isikuna TLS Invest OÜ-le, Tõnu Kortsule ja juriidiliste isikutena OÜ-le Woody, OÜ-le Metsailu, OÜ-le Constancia ja ASile Merko Ehitus. Samuti esitati süüdistus endisele Tallinna Kristiine linnaosavalitsuse ametnikule Aleksander Raidele.
    Mupo juht Kaimo Järvik on oma ala professionaal, sest tema on üks mupo käivitajatest ja kogu aja selle tegevuse juures olnud. Ma pole Järviku kinnipidamisest teadlik. Tunnen Järvikut ajast, mil tööle tuli.
    Usun, et Kaimo on aus inimene ja tegu on eksitusega. Nii nagu varasemad kaitsepolitsei aktsioonid on näidanud, siis tihtipeale võetakse kinni ausaid inimesi ja maksumaksja rahast tuleb advokaadikulud kinni maksta
    Mupo juhi Kaimo Järviku ja kohtutäitur Priit Lantini pistisekahtlus näitab, et keskerakondlikku linnavõimus on korruptsiooni, mis on IRLi hinnangul muutunud talumatuks. IRL kavatseb 27. jaanuari volikogu istungil Keskerakonda umbusaldada seoses linnapea Edgar Savisaare idaraha, äsja avalikustatud pistiseskandaali ja linna raha kulutamisega.
    Hea tava näeks ette, et kui süüdistatakse niisugustes asjades, siis peaks ta peatama oma volitused vähemalt uurimise lõppemiseni. Järvik jättis kompetentse spetsialisti mulje. Sellist asja ma loomulikult ei osanud arvata või oodata. Kui aga kapo on sellise ränga süüdistuse esitanud, siis peab arvestama, et neil on tõsised põhjused niimoodi arvata. See viskab varju terve organisatsiooni peale, see on selge.
    Autor: Katariina Krjutshkova
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.