Swedbank on hädas Väätsa Agroga

Piret Reiljan 11. jaanuar 2011, 00:00

Swedbank võitleb edasi ja leiab koguni, et saneerimisseadus on vastuolus põhiseadusega. Lühidalt öeldes on tekkinud olukord, kus Väätsa Agro väljaostuks laenu andnud Swedbank võitleb nüüd ise piimatootja omanikuks saamise vastu.

Vahepeal juba riigikohtusse jõudnud vaidlus põrgatati tagasi ringkonnakohtusse ja viimane otsustas enne jõule vastupidiselt oma varasemale määrusele, et Väätsa Agro saneerimiskava elluviimist tuleb jätkata.

Pank nördinud. "Oleme ringkonnakohtu määruse vaidlustanud, kuna leiame, et praegusel kujul on lahendus vastuolus saneerimismenetluse olemuse ja eesmärkidega ning samuti põhiseadusega," sõnas Swedbanki Eesti juriidilise divisjoni direktor Riho Roopõld.

Ta lisas, et ringkonnakohtu aktsepteeritav saneerimiskava riivab ebaproportsionaalselt hüpoteegipidaja õigusi. Saneerimiskavaga pannakse Swedbank seisu, kus rahuldatakse vaid 30% panga nõudest ning sedagi alates viiendast aastast järgneva kümne aasta jooksul. Lõviosa panga nõudest asendatakse vähemusosalusega (43% aktsiatest) Väätsa Agros, mille omandamise soovi pangal ei ole.

Pankrot silmapiiril. Saneerimisabinõudena seadusse kirjutatud võlasumma vähendamist ja kohustuse asendamist juriidilise isiku osa või aktsiaga ei tohiks rakendada piiranguteta. "Nii võib tekkida ohtlik pretsedent," teatas Swedbank.

Väätsa Agro pole oma kohustusi Swedbanki eest täitnud alates 2009. aasta algusest ning panga jaoks on pikaajaline võlgnevus selge signaal püsivast maksejõuetusest, teatas pank.

Kui Swedbank püüab vältida ebameeldivat pretsedenti, siis Väätsa Agrole tähendaks saneerimise lõpetamine pankrotimenetlust. Talle sai saatuslikuks skandaalsete Alo Lillepea, Q Vara ja Gildi riskifondi püüd piimatootja laenurahaga üle võtta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing