Mõtisklusi väärtustest

Signe Sillasoo 14. jaanuar 2011, 00:00

Urmas Lennuki "Boob teab" on 2003. aastal näidendivõistlusel pärjatud töö, mille fookuses on tegelane Boob koos kõigi oma dilemmadega. Mis on elus õigupoolest tähtis - kas eneseteostus, armastus ja hoolimine, perekond või hoopis turvalisus?

PolygonTeater toob tüki Eestis juba neljandat korda lavale, varem on seda mängitud Rakvere teatris ja Tallinna linnateatris ning Raadioteatris. Viimases lavastas seda Tamur Tohver, kes näidendi ka PolygonTeatri jaoks lavale on sättinud.

Elu boheemlaslikus maavillas. "Külastades kontserti graniitvillas, tekkis tahtmine seal mingi väike soe lugu teha. Meenus Boob. Ja oli Saatpalu, kes on vägagi Boob. Lugesin loo üle ja mõtlesin, et miks ei võiks nad elada kõigi segaste soovide ja eesmärkidega mittetänapäevases hi-tech-korteris, vaid ebamäärase planeeringuga maavillas. Ei maal, ei linnas," rääkis lavastaja Tamur Tohver ajendist, mis seda lugu taas ette võtma sundis.

"Arvan, et nüüdses kontekstis, oma elupagasiga, on Lauril (Lauri Saatpalu - toim) pisut enam kaasas kui 2003 Argo Aadlil (Tallinna linnateater) või Tarmo Sõmeril (Rakvere teater) või 2005 Sepo Seemanil (Raadioteater)," mõtiskles Tohver.

Lugu kõigile Ritadele. Kõnealuse lavastusega jätkab PolygonTeater vana hea läbielamiskunsti esituslaadi kasutamist ning nii kujunduses kui ka mängustiilis võõristuste loomist.

"Sedakorda, tõsi küll, pisut pehmemalt ja aimatavamalt, kui seda ettevaatlikum peab olema - vaenlane hiilib su sisse, ilma et ta ära tunneksid. Aga ei midagi hirmsat. Külm ei ole ja kolli ei tehta," täpsustas Tohver.

Peale meeldiva ja huvitava mängupaiga on veel paar põhjust, miks lavastaja taas selle nukra, õpetliku ja samas koomilise lavatüki lavastamise ette võttis. ""Boob teab" on nüüd minu lugu, ainult selle vahega, et minu pereseis on olematu. Kindlasti on ta Saatpalu lugu. Ja kindlasti on ta praegu hoopis teine lugu ka Urmas Lennukile endale," mõtiskles ta. Väga-väga paljudele on see lugu ennekõike aga Rita lugu, mitte Boobi oma, arvas lavastaja.

Tükki on Tohveri sõnul oodatud vaatama nii need, kes ennast selles loos ära tunnevad, kui ka need, kes ei tunne; need, kellel see lugu seljataga on, või need, kel veel ees ootamas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing