Hiigelleping taskus

Sirje Rank 17. jaanuar 2011, 00:00

Esimese energiaploki valmimistähtaeg on 2015, teise ploki rajamine otsustatakse 2012. aastal. Kahe energiaplokiga uue elektrijaama maksumus on ligi 950 miljonit eurot.

Lepingu sõlmimine võimaldab Alstomil alustada ehitust ettevalmistavate töödega. Enne ehitustööde alustamist tuleb aga ära oodata Eestis rajatavatele põlevkiviplokkidele toetust võimaldav riigiabiluba, sest sellise investeeringu tegemine ei ole ettevõttele võimalik ilma riigi toetuseta.

Lepingu allkirjastamise juures olnud Prantsusmaa väliskaubanduse riigisekretär Pierre Lellouche ütles, et suhted Eestiga arenevad väga kiiresti. "See on väike riik, kuid meie jaoks n-ö edulugu," märkis Lellouche.

Koostöö relvastuse alal. Aprillis on plaanis allkirjastada Eesti ja Prantsusmaa vahel kaitsealase koostöö leping, mis võimaldab intensiivistada relvastuse alal juba käimas olevat koostööd. Samuti pakub Prantsusmaa Eestile võimalust koolitada välja tuumaenergia eksperte - eelkõige tähendab see koostööd Tallinna Tehnikaülikooliga.

Suuri koostöövõimalusi näeb Prantsusmaa infrastruktuuri vallas - näiteks Balti riike läbivad raudteeühendused Peterburi ja Euroopa vahel. Samuti loodab tuumaenergias tugev Prantsusmaa osaleda Poolas tuumaenergia juurutamisel ning on valmis kaasa lööma, kui Balti riigid otsustavad uut tuumajaama rajada.

Tänu strateegilisele asetusele aitavad Lellouche'i sõnul suhteid Eestiga tihendada ka Prantsusmaa koostööplaanid Venemaaga. "Külm sõda on läbi. Embargode aeg on läbi. Venemaa on partnerriik, kellega meil on mitmeid ühiseid huvisid," ütles Lellouche.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing