Kuningliku elu keerukad seigad

Signe Sillasoo 21. jaanuar 2011, 00:00

Film "Kuninga kõne" pajatab loo Ühendkuningriigi kuningast George VIst, tema troonile pääsemisest, kõnedefektist ja suurtest pingutustest, et rahva ees mitte narriks jääda.

Briti režissöör Tom Hooper on saanud valmis järjekordse ajaloolistel faktidel põhineva linateose, mis heidab valgust tema kodumaa ajaloole. Kui varem on Hooper süüvinud näiteks Elizabeth I ellu, siis seekord on tegelane pärit lähemast minevikust.

Detsembris maailma kinopubliku ette jõudnud film "Kuninga kõne" heidab pilgu kuninganna Elizabeth II isa George VI tegemistele ja valitsemisele.

Lühidalt on see lugu mehest nimega George, hüüdnimega Bertie (Colin Firth), kellest sai vastu tahtmist Ühendkuningriigi kuningas. See juhtus pärast seda, kui tema vend Edward (Guy Pearce) troonist loobus.

Bertie, kes kannatas kogelemise all ning keda ei peetud selle positsiooni vääriliseks, sai abi Lionel Logue'ilt (Geoffrey Rush), ebatavaliste võtetega kõneterapeudilt. Ootamatute kõnetehnikate ja ebatõenäolise sõpruse abil leidis Bertie kindla hääle ning viis riigi söakalt sõtta.

Ikoonilised tegelased. "Väljamõeldud lugudest on väga keeruline leida originaalseid tegelaskujusid oma terviklikkuses ja ohtlikes olukordades, mis oleksid nii ekstreemsed nagu tõsielulised lood, millega olen kokku puutunud," selgitab režissöör põhjust, mis ajendas teda taas võtma ette ühe ajaloolise isiku eluseikade kujutamist. "Lisaks on mul suur huvi ikooniliste tegelaste ja selle vastu, kuidas nad peegeldavad rahvuslikku identiteeti," lisas Hooper.

Filmi trailer'i üpris dramaatilisest muljest hoolimata on režissööri sõnul tegemist filmiga, mis peale hea loo pakub nii mõtteainet kui ka põhjust naerda. Piilutakse kuningliku elu telgitagustesse, kust torkavad silma selle head ja vead. Vähem tähtsal kohal pole filmis ka kokutavate inimeste võitlused, millega peaosaline George VI kokku puutub.

"Filmi vaadates ei istu kuningliku pere liige kunagi publiku hulgas ega kommenteeri, kui hästi sa neid mängisid. Küll aga võib seal olla kogelejaid diskuteerimas selle üle, kui hästi tabati nende seisundit," kommenteeris režissöör filmi põhifookuses olevat teemat.

Seda toonitas ka peategelast kehastav Colin Firthi, kes rolliks põhjalikult valmistus. "Ebausutavus teeks filmile täieliku karuteene," märkis ta hiljuti antud intervjuus.

Rohkelt auhindu pälvinud linateos. Filmi on hinnatud paljude auhindade ja nominatsioonidega. Colin Firth võitis Kuldgloobuse parima meesosatäitmise eest. Samuti on film neljateistkümne BAFTA auhinna, nelja Ekraaninäitlejate Gildi auhinna ja Filmiprodutsentide Gildi auhinna nominent.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:11
Otsi:

Ava täpsem otsing