Odavlennufirma easyJet vabalanguses

Raivo Sormunen, Kadrin Karner 21. jaanuar 2011, 08:55

Kui nädala alguses sai kütusehindade tõusu pärast nigelaks jäänud kvartalikasumi tõttu Tallinnas löögi laevaoperaator Tallink Grupp, siis eile oli kütuse kallinemise ohvriks Londoni börsil noteeritud odavlennufirma easyJet.

 28 kuu suurim kukkumine. 2004. aastast alates ka Tallinnast reisijaid teenindav lennufirma sööstis eile viimase 28 kuu sügavaimasse vabalangusesse. Kuuendiku võrra taandud aktsia võis õhtul leida altpoolt 380 penni.

easyJeti sõnul ulatub ta talvise hooaja (kestab oktoobrist märtsini) kvartalikahjum 160 miljoni naelani (aasta eest -78,7 miljonit naela). Odavlennuoperaatori andmeil on kütuse hinnatõusu tõttu tekkinud lisakulu võrreldes aastataguse umbes 30 miljonit naela. Lisaks on lisakulusid põhjustanud Suurbritannia ajaloo kõige külmem detsember, mis jättis ära terve rea reise, kuid ka Prantsuse ja Hispaania lennujuhtide streik.

Kehv ilm. Ilma tõttu on vähendanud ka inimeste huvi lennureiside broneerimise vastu. Samuti on kahenenud reisijate huvi (tasulise) pagasiteenuse vastu.

Lennufirma naisjuhi Carolyn McCalli sõnul peaks pärast kaht tugeva lumesajuga talve hakkama lennuväljad rohkem investeerima infrastruktuuri. McCalli sõnul on majanduse väljavaade Euroopas endiselt ebastabiilne ja kõrge kütusehind rõhub vältimatult marginaale veel ka lähitulevikus.

Lootus sureb viimasena. Hoolimata negatiivsetest talvehooajast loodab easyJet aga majandusaasta kokkuvõtteks head tulemust. Suvehooaja müük olevat endiselt väga hea ning kui kütus ei kalline, siis võib ettevõte täita ka majandusaasta kasumiprognoosi.

Kasumlikkus ja sellega kaasnev dividend on eelmise aasta juulis lennufirma juhiks saanud McCalli üks peamiseid ülesandeid. Praeguse plaani kohaselt võiks lennufirma esimesed dividendid välja maksta juba 2012. aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2011, 08:55
Otsi:

Ava täpsem otsing