FIEndus on koalitsioonilepingu teema

Margus Tsahkna 25. jaanuar 2011, 00:00

Mõni nädal tagasi ütlesite, et FIEde maksustamine tuleb tervikuna üle vaadata. Miks ei leia sellist rida IRLi valimislubaduste hulgast? Me panime programmi 100 üldisemat lubadust. FIEnduses on väga palju väikseid detaile alates maksuaruandlusest, suhtlusest maksuametiga, sotsiaalmaksu arvestamine jne. Kõiki neid punkte oleks keeruline programmi panna.

Kes ja kuidas seda probleemi nüüd ikkagi lahendama peaks hakkama? Ideaalis peaks seda kirjeldama koalitsioonilepingus, kui hakatakse seda tegema, ja reaalselt peaks sellega tegelema väga hea pädevusega ametkond ehk siis rahandusministeerium peaks asja kureerima. See ei ole ka ainult ju maksuküsimus - osa küsimusi käib keskkonnaministeeriumi haldusalasse, osa põllumajandusministeeriumi alla, osa asju on seotud majandusministeeriumiga. Ei piisa sellest, kui üks kild tuleb ühe erakonna, teine teise erakonna programmist. See ei ole lahendus. Kuna sellele teemale on nüüd tähelepanu pööratud, siis võiksid targad poliitikud selle koalitsioonilepingusse sisse kirjutada.

Kas siis võib järelduse teha, et kui üks koalitsioonipooltest saab olema IRL, pannakse see teema erakonna poolt ka lauale? Ma arvan, et see teema tuleks kindlasti lauale panna. Tuleb leida sõnastus, et sellest küsimusest ei saaks mööda vaadata, aga koalitsioonileping ei ole ka muidugi see koht, kus kõik need punktid detailideni lahti kirjutatakse, pigem on see seadusloome ja ministeeriumite vahelise koostöö tulemus. Ja teema seda kindlasti väärib.

Kui vaadata riigi maksubaasi, ei ole FIEndus muidugi peamine tuluallikas, samas me räägime, et töökohti tuleb luua ja inimesed peaksid ettevõtlikumad olema. FIE on ju see vorm, mis seda võimaldab. Vaevalt, et kõik inimesed, kes alles alustavad ettevõtlusega, suudavad kohe OÜ luua. FIE vorm ongi nende jaoks hea algus.

Teema on kindlasti väärt tegelemist ja on väga tore, et sellele on nüüd nii suurt tähelepanu pööratud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing