Palgaarmee päästab Rootsi noori töötute probleemi

Kadri Bank 25. jaanuar 2011, 00:00

Miks üldse otsustas Rootsi loobuda professionaalsest sõjaväest? Sest 70% ajateenijatest ei tahtnud astuda tegevteenistusse. Miks siis kulutada raha 70% ulatuses valedele inimestele?

Meie uurimiskomitee leidis, et ajateenistusel põhinev süsteem on 2,4 korda kallim kui vabatahtlikkusel põhinev värbamisega süsteem. Ka tahtsime kaotada meie riigi viimase diskrimineeriva seaduse meeste ja naiste vahel. Ajateenistuse kohustus oli ainult meestel, aga meie tahame värvata naisi ja mehi samasugustel alustel.

Eestis ei olnud piisavalt inimesi, kes oleks olnud huvitatud professionaalsest sõjaväekarjäärist. Kas Teie olete sama märganud? Meil on olnud kaks värbamisvooru ja seda viimase kuue kuu jooksul, nii et viieprotsendilise majanduskasvu ajal saime seitse korda rohkem avaldusi. Probleem, mis Rootsis aga endiselt eksisteerib, on see, et meil on palju noori töötuid inimesi. Järgmiste aastate jooksul palkame meie 16 000 inimest ja saame sellega suurimaks noorte inimeste tööandjaks.

Kas Te soovitaksite palgaarmeele üleminekut oma naaberriikidele? Euroopas läheb seda teed üle 20 riigi. Saksamaa on valinud täpselt sama tee ja meie eksperdid on praegu seal. Kuid seda otsustab iga riik ise.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing