Aasta ärimees 1996: Olari Taal

Urve Vilk 26. jaanuar 2011, 00:00

Laiem avalikkus seostas Hoiupanka eelkõige Olari Taali nimega, kes asus seda juhtima 1993. aasta suvel, pärast seda kui Hansapank oli omandanud 33% Hoiupanga aktsiatest.

Hansapanga jaoks oli Hoiupanga aktsiate ostmine supertehing. Hoiupanga aktsiaemissioonilt lõikas Hansapank novembris üle kümne miljoni krooni erakorralist kasumit.

Taali rolli Hoiupanga väljatirimisel mustast august ei alahinnatud. Ajakrjanduses avaldati arvamust, et pool Hoiupanga imagost moodustab Taali karismaatiline isiksus. Taal oli meeskonnatöö tippspetsialist, keda peeti kõige võimekamaks manager'iks Eesti rahailmas.

1996. aasta mais selgus, et Hoiupanga liider Olari Taal koos oma meeskonnaga on otsustanud alla kugistada uppi lendamise ääre peal oleva Eesti Tööstuspanga. Hinnangud, kas tegu oli positiivse või negatiivse asjade käiguga, läksid lahku.

Suured summad Tööstuspanga päästmiseks. Konkurendid süüdistasid Taali, nimetades teda peaaegu et riigireeturiks, kes Eesti Panga taskust osavalt 90,3 miljoni krooni suuruse garantiikirja välja tõmbas. Eesti Panga president Vahur Kraft põhjendas keskpanga suuri kulutusi Tööstuspanga päästmisel pangandusturu tiheda konkurentsiga.

Hoiupanga aktsiale mõjus osav tehing positiivselt. Tehingu halb pool oli selles, et Tööstuspanga aktsionäride raha otsustati päästa ja selle eest pidid kaudselt maksma kõik maksumaksjad - riigiasutus Eesti Pank müüs tema valduses olevaid Hoiupanga aktsiaid Tööstuspanga aktsionäridele, kelle hulka vähemalt teatud ajani kuulus kas otseselt või kaudselt ka Tiit Vähi, nominaalhinnaga, st turuväärtusest madalam.

Taal napsas Hoiupangale suuri kliente. Taal sai võidumehena endale mitu ihaldatavat suurettevõttest klienti, keda 80% Eesti edukatest ettevõtetest teenindav Hansapank oleks endale soovinud.

"Taali kõige suurem edusamm on Hoiupanga edasiviimine - igal rindel," kiitis Tiina Mõis 1996. aastal.

Taal pole ei karu ega tank, vaid filigraanne kellassepp, kes oskab koondada noori enda meeskonda, iseloomustas 15 aastat tagasi Olari Taali tema lähedane sõber ja pearivaal, Hansapanga nõukogu esimees Hannes Tamjärv. Lisades, et Taal on pealtnäha tormakas paristaja ja tegutseb uisapäisa, vähemalt jätab sellise mulje.

"Taal on üks väheseid ärimehi, kes räägib seda, mida ta teeb," iseloomustas Tööstuspanga nõukogu esimees Toivo Ninnas Taali 1996. aastal.

Eesti Panga president Vahur Kraft kiitis Taali julgust teistest erineda. "Taal on elav näide sellest, et lisaks enesekindlusele, paksule nahale ja läbilöögivõimele eeldab äriedu veel midagi - julgust erineda, oma peaga mõelda ja üldiselt heaks tavaks peetavaid malle kriitiliselt hinnata," möönis Eesti Panga president 15 aastat tagasi.

Kroonika kokku pandud Eesti rikaste edetabelis oli Olari Taal viies. Ise väitis ta kindlalt, et esimese saja rikkama hulka ta 99protsendilise kindlusega ei kuulu. Esimese tuhande hulka aga kindlasti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing