Viis põhjust, miks just praegu ettevõtlusega alustada

ÄP 26. jaanuar 2011, 00:00

Ikka võib siin-seal kuulda kurtmist, et oma ettevõtte käimasaamine on keeruline. Plasto omanik Valeri Pärs meenutas intervjuus 1991. aastal rajatud ettevõtte algusaega kui bürokraatiat täis perioodi, mil paberimäärimise pärast tuli aastaid mööda erinevaid asutusi käia. Esimese akna valmimiseni läks ettevõtte registreerimisest neli aastat. Maade ja hoonete saamine oli aeganõudev ja keeruline, laenu anti vähestele ning laenude intressimäärad algasid 25-30 protsendist. Ettevõtlusega alustamine on paarikümne aasta taguse ajaga võrreldes imelihtsaks muutunud.

Äripäev toob välja viis põhjust, miks tasub praegu ettevõtlusega alustada.

1. Firmat on lihtsam asutada. Selle saab veerand tunniga kontori laua tagant ära teha. Samuti muutus OÜ loomine sellest aastast palju lihtsamaks - näiteks ei pea OÜd asutades enam kohe 40 000 krooni ehk 2500 eurot firmasse sisse panema. See tähendab, et tööd saab alustada äriideega, mitte ei pea selle idee töösse panekuks raha hakkama koguma.

2. Partnereid leiab kergemini. Esiteks suheldakse nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt laiemalt, kas või sotsiaalvõrkude kaudu. Teisalt aitab senine kogemus aru saada koostöö ja kontaktide olulisusest. Näiteks uuringu järgi leiavad Eesti logistikafirmad, et eksporti saadab edu isiklike tutvuste ja kontaktide kaudu. Garage48-nimeline ideekonkurss, mille käigus mõeldakse välja ja pannakse tööle mõni teenus, ning kohalike idufirmade edu välistandril põhinevad samuti paljuski koostööl. Peale partneri on ligipääs parem ka rahale ja investoreile nii kodus kui ka välismaal.

3. Majanduskriis näitas inimestele kätte, kui habras võib olla palgatöö. Koondamise tõttu sundvaliku ette jõudmine pani paljudes eestlastes põlema ettevõtlusküünla - eelmisel aastal loodi firmasid nobedamas tempos kui mullu ning ka selle aasta esimeste nädalate jooksul loodi kaks korda enam ettevõtteid kui eelmisel aastal samal ajal.

4. Möödunud reedel avaldas Äripäev dividendimaksjate TOPi. Omanikutulu oma ettevõttest on tunnustus ettevõtjaile, ehkki selle esiletoomist veel veidi häbenetakse - kes ikka keerulisel ajal rikkusega uhkeldada soovib. Samas on just keerulisel ajal omanikutulu lubamine kompliment.

5. Kahekümne aastaga on inimesed saanud tunduvalt targemaks, nõukogudeaegsed primitiivsed arusaamad rahvusvahelisest äritegevusest on tublisti arenenud, oleme teadlikumad, oskame ja teame rohkem ning usume tänu suuremale stabiilsusele ka tulevikku rohkem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing