Isamaa ja Res Publica Liit ja Juhan Parts - kollane kaart!

ÄP 27. jaanuar 2011, 00:00

Majandus- ja kommunikatsiooniministri, Isamaa ja Res Publica Liidu tippfiguuri Juhan Partsi teo peale peaks Äripäeva arvates kõlama vile. Parts saatis riigi raha eest sadadele tuhandetele tallinlastele oma pildiga voldikud, milles jagatakse selgitusi, kuidas Kredexi toel paremini kortermaju soojustada saab.

Äripäev on IRLis pettunud. Me oleme juba aastaid enne valimisi oma valiku teinud ja sellest kaks päeva enne valimisi ka lugejat teavitanud. Aastaid on me soosikuks olnud IRL. Ja just seepärast tunnemegi end petetuna - ausalt, me poleks suutnud ette kujutada, et üks aatelisena tundunud erakond suudaks nii labaseid trikke teha. Kui Partsi enda kunagisi sõnu: "Enne punase kaardi näitamist antakse kollane kaart" kasutada, siis: IRL ja Juhan Parts, siin on teile kollane kaart.

Olgem ausad, kui Keskerakonna puhul oleme säärase iga-hinna-eest-võimule-käitumisega harjunud (mis ei tähenda, et me seda ei tauniks), nende teod on aastaid muutumatutena püsinud, siis IRList ei oleks me seda oodanud. Ning just see ootamatus torkab isamaalisele taustsüsteemile jõhkralt vastandudes teravalt silma. Äripäeva arvates on IRList saanud Keskerakonna koopia.

Kuhu eripära kadus? On selge, et oma nägu otsiv (ning kuuldavasti ka Isamaaliidu-ResPublica tiibade siseheitlustest räsitud) IRL on juba pikemat aega Keskerakonna strateegiat kopeerinud. Mullusügisest rahvaküsitlust mäletate? Kuni selle kampaaniani oli rahvaküsitluste (Aga rahvas ju tahtis nii!) ainuõigus Keskerakonna käes, IRL võttis üle.

Või parteisõduritele sooja koha tekitamine? Eelmisel nädalal kirjutas Postimees, et IRL on hulga oma partei arendusjuhte ministeeriumide ja maavalitsuste palgale sokutanud. Ning mida tegi erakonna esimees Mart Laar? "Kas arendusjuhina töötamine on karistatav, et ministri nõunikuna enam töötada ei tohi?" küsis ta retooriliselt. Loomulikult pole arendusjuhina töötamine karistatav. Nagu pole karistatav ka riigipalgalisena partei asjade ajamine. Kuid seegi oli seni Keskerakonna taktika - otsige Tallinnast mõni vähegi kõrgemal kohal istuv ametnik, kes ei kuuluks keskerakonda. Raske. Tõsi, sarnaseid käike on teinud ka oravad ja sotsid, kuid mitte nendest ei tahtnud me täna rääkida.

Täna räägime täiesti uutest kõrgustest. Ehtsavisaarlikul kombel riigi raha eest pealinlastele (loe: valijaile) saadetud voldik, milles ta ise pildiga sees, kutsub rahvast üles Kredexi toel kortermaju renoveerima. Partsi tegu selgitama asunud majandusministeeriumi avalike suhete juht Kalev Vapper (kandideerib Partsiga samas erakonnas ja ringkonnas) teatas, et võrdlus Savisaarega ei pea paika, sest Savisaar kiitis kõike seda, mida ta on justkui teinud, aga Partsi puhul on see üleskutse inimestele, et nad ise midagi teeksid. Olgu, majade soojustamine võib tõesti olla majandusministri asi, kuid miks piirdus kampaania Tallinnaga? Kas mujal Eestis ei saagi Kredexi toel kortermaju soojustada? Või on põhjus siiski sellest, et Parts kandideerib Tallinnas?

IRLi keskerakonnastumise taga on ilmselt Mark Eikner, reklaamimees, kes varem koos Paavo Pettaiga Keskerakonnale "ägedaid" reklaame välja mõelnud. K-kohukese näiteks. Kuid miks üks suur ja tugev erakond laseb ühel inimesel oma näo niiviisi ära määrida? Kas te oma valijaskonna kaotamist ei karda?

Äripäev kavatseb ka tänavu, 4. märtsi lehes oma soosiku välja hõigata, kuid mõtlemist on meil seekord rohkem kui eales varem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing