Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Mahetoit kogub Euroopas populaarsust
Saksa Mahepõllumajanduse Liidu (BÖLW) värskelt avaldatud statistika näitab, et kui aastal 2009 vähenes toiduaineturu käive Saksamaal 2,4 protsenti (seda suuresti odavkettide hinnasõja tõttu), siis mahekaubanduse käive kasvas tervelt 4%.
Veelgi parem on üleeuroopaline pilt, kus mahetoodete turuosa kasvas aastal 2008 rohkem kui 10% ehk siis kahe miljardi euro võrra. Suurim oli kasv Prantsusmaal (25%), tugevalt kasvas maheturg aga ka Iirimaal, Tšehhis, Belgias ja kõigis Skandinaavia riikides. USA maheturu kasv oli 16%.
Euroopa mahetoidu tarbimise edetabelit juhivad taanlased, kes kulutavad aastas inimese kohta mahetoodetele keskmiselt 132,3 eurot. Eestlase seevastu leiab alles tabeli lõpuosast - inimese kohta kulutati aastal 2008 vaid 4,3 eurot. Kui Euroopa keskmine kulu mahetoidule inimese kohta aastas on 25,8 eurot, siis ameeriklased kulutasid aastal 2008 koguni 50,7 eurot.
Mahetoodete hinnatase on praegu siiski veel selline, et vaid väike osa tarbijaskonnast saab lubada endale ainult mahetooteid. Vaid 3% sakslastest tarbib mahetooteid intensiivselt, mahetoodete osa nende ostukorvis moodustab viiendiku.
Mahetoodete hinnad võivad muutuda, kui suurenevad nende tootmine ning tootmist soodustavad faktorid. Kui seni moodustab mahepõllumajandus ELis põllumajandusest pindalalt vaid 4,4% (viimased andmed aastast 2008), siis see protsent tulevikus tõenäoliselt suureneb.
Nii on näiteks Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Dacian Ciolos lubanud, et aastal 2013 rakenduva põllumajandusreformi tulemusena hakkavad Euroopa Liidu põllumajanduse otsetoetused senisest oluliselt rohkem sõltuma keskkonnasäästlikkusest.
Autor: Katri Soe-Surén