III sammas läbi kindlustuse

Romet Kreek, Silvia Kruusmaa 27. jaanuar 2011, 08:05

Lisaks kolmandasse sambasse raha paigutamise ostes pensionifondide osakuid, on ka teine võimalus, teha seda läbi mõne elukindlustuse seltsi toote.Nagu heal lapsel on mitu nime, kutsutakse vastavaid tooteid igas seltsis (ja neid vahendavates pankades) erinevalt.

Traditsiooniline ehk garanteeritud tootlusega lepingu puhul puudub lepingu sõlminul investeerimisrisk, kliendile lubatakse lepingut sõlmides garanteeritud intressimäär, mis ei muutu. Kliendil puudub kaasarääkimisõigus, kuhu raha edasi paigutatakse. Kokku lepitakse sissemaksete suurus ja kindel summa, mille klient lepingu lõppedes saab kätte.

Investorile on huvitavam investeerimisriskiga lepingud, kus saab klient ise teha valiku kõikide seltsi poolt pakutavate fondide vahel ning soovi  korral muuta kogunenud investeeringu struktuuri. See on üks suurimaid eeliseid nendele, kes soovivad tulumaksusoodustust, kuid ei soovi ühel või teisel põhjusel osta otse III pensionisamba osakuid. Selle asemel saab kunde ise panna kokku temale meelepärase fondivaliku pakutavatest fondidest, ise tehinguid ajastada ja teha sobival ajal portfellis ümberkorraldusi. Sellisel juhul ei mängi rolli, mida teevad Eestist juhitud III samba pensionifondide juhid, vaid võetakse ise vastutus oma fondivaliku eest. 

Sisuliselt saab klient investeerimisriskiga kindlustuse raames panna ennast oma investeerimisotsuste ja turu liikumiste meelevalda. Kuid sellise valiku puhul tuleb arvestada täiendavate kuludega. Esiteks maksab kindlustuskaitse.
“Eripäraks, kas see on eelis või puudus sõltub kliendi suhtumisest ja vajadusest, on elukindlustuskaitse surmajuhtumi korral. Iga lepinguga kaasneb minimaalselt 2% ulatuses (reservist) elukindlustuskaitse, seda on alati võimalik ka suurendada, kui vajadus on olemas,” ütles Mandatum Life’i juhatuse esimees Imre Madison.

Kui võtta ka lisakindlustuskaitseid, siis need maksavad. Lepingu kestvuse ajal võetakse haldustasu (lisaks sellele, mida fondid arvestavad osaku puhasväärtusest maha), mida arvestakse aasta baasil ning võetakse maha igakuiselt. Lepingu sõlmides tuleb maksta tasu, mis erinevalt seltsiti kas arvestatakse esimestest lepingusse makstavatest summadest maha või arvestatakse maha pikema perioodi jooksul. Seega tuleb investoril pidada silmas ka kuludepilti. Lepingu saab sõlmida reulaarse sissemaksega või ka ühekordse suurema summaga sissemaksena.

Swedbank pakub lisaks investeerimiskindlustusele ka sellist valikut, kus on lisatud kapitaligarantii. Viimase puhul garanteeritakse sissemakstud summade säilimine. Selle garantii eest tuleb täiendavalt maksta.
“Kapitaligarantii lisamine s.t. sissemakstud summade säilimine ka pikaajaliselt negatiivse stsenaariumi juures lisab täiendava kindlustunde,” ütles Swedbank Life Insurance’i juhatuse liige Mihkel Mandre. “Samuti on varade pärimine kindlustuse puhul lihtsam, kuna soodustatud isikud on võimalik kliendil ise määrata.“
Swedbankis ongi kapitaligarantiiga investeerimisriski kindlustus kõige uuem ning kasvav valdkond ning peamine lahendus kui vaadata ainult uusi sõlmitud lepinguid.
„ERGO Life Insurance  pakub hetkel vaid garanteeritud tootlusega pensionikindlustust,“ vastas ERGO kogumistoodete riskijuht Marek Viik.

Minule on jäänud mulje, et paindlikkuse osas on III samba raha kogumine mugavam, kuid see on kallim. Kui ise suudetakse otsustada, mis varaklassi, piirkonna või sektoril võiks minna paremini, kui III samba fondidel, oleks selline valik õigustatud. Kuigi investeerimisobjektide arv on piiratud, võib see olla ajasäästlikum ning otsustamine kergem – ikka on lihtsam teha valikuid, kui valida on väheste alternatiivide vahel. Kui aga tulumaksutagastus ei ole nii oluline ning valikute piiratud jääb pitsitama, siis võib kaaluda täielikult võtta oma varade juhtimine enda kätte, kasutades seda pensionisammaste välist investeerimiskonto süsteemi. Sellisel juhul saab valikute ebaõnnestumisel süüdistada vaid ennast või rahvusvahelist imperialismi ja nelja aastaaega. Kes otsustab läbi seltsi lepingu sõlmimise kasuks, see võiks enne lepingu sõlmimist käia nõustaja jutul, kus saab parima pildi tootest, kuludest ja juriidilistest nüanssidest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. January 2011, 08:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing