Sirje Rank • 28. jaanuar 2011 kell 13:39

Rootsi särab Davosis

Täna on Davosis Rootsi „tähetund“, mil peaminister Fredrik Reinfeldt jagab Šveitsi mägikuurorti kokku tulnud äri- ja poliitilisele eliidile Rootsi edu saladusi.

„Kriisi ajal tekitas see palju tähelepanu, et Rootsi ei pannud riigi raha pankadesse ega abistanud raskustesse sattunud ettevõtteid. Panustasime inimeste mobiilsusele ja uurimistegevusele, selle asemel et päästa ja külmutada aegunud ettevõtlusstruktuure,“ rääkis Reinfeldt tänase seminari eel. Edu teguritena nimetas ta ka dereguleerimist, maksukergendusi ja iseseisvat keskpanka, vahendas Dagens Industri.

Ent on ka rida riske. „Tugev nõudlus majanduses ja tööturu struktuuri muutus. Need peavad jätkuma,“ ütles DI-le Rootsi rahandusminister Anders Borg.

Samuti tahab rahandusminister oluliselt vähendada riske pangandussektoris. „Selles on omad eelised, et Rootsi pankadel on rangemad kapitalinõuded. See vähendab kriiside riski,“ ütles Borg.

Kogemusi jagavad Davosis ka teiste Põhjala riikide juhid – Soome president Tarja Halonen, Taani peaminister Lars Lokke Rasmussen, Norra peaminister Jens Stoltenberg ning Islandi president Olafur Ragnar Grimsson.

Columbia ülikooli The Earth Institute’i president Jeffry Sachs näeb mitmeid põhjuseid, miks Rootsi majandus praegu nii jõudsalt kasvab. „Rootsit on hästi majandatud. 90ndate aastate kriisist võeti õppust. Pangad puhastati halbadest laenudest ja kui järgmine kriis tuli, jäi Rootsi hullemast puutumata,“ ütles Sachs. „Samal ajal on eelarvepoliitika, maksupoliitika ja pankade reguleerimine olnud väga ettevaatlik. Ericssoni ja teiste tehnoloogiafirmade edu tagab, et Rootsi jääb jätkuvalt tugevaks.“ Riskidest nimetab Sachs eelkõige arenguid maailmamajanduses.

Rootsit kiitsid Davosis nii USA endine president Bill Clinton, kes tõstis esile Rootsi teadlikku panustamist keskkonna- ja kliimaprobleemidele, ning Euroopa keskpanga juht Jean-Claude Trichet. „Ma leian, et Rootsi on olnud väga edukas oma tööstuse restruktureerimisel. Ent kaasa on aidanud ka tugev rahvusvaheline majandus,“ ütles Trichet.

„Skandinaavia mudel oma paindlikkuse, tugeva usalduse ja sotsiaalkindlustusega, innovatsiooni ja kõigile kättesaadava haridusega on see tee, mida mööda me kõik peaksime astuma,“ kiitis Davosis ka aastaid Rootsis elanud Kreeka peaminister George Papandreou.

Ent oleks võinud minna ka teisiti, kirjutab Dagens Industri. 2008. aasta lõpus ja 2009. aastal olid Balti riikide valuutad suure surve all ning kui IMF poleks Läti valuutat devalveerimisest päästnud, oleks see võinud kuristikku vedada nii Swedbanki, SEB kui Rootsi majanduse, nendib leht.

Hetkel kuum