Swedi investeerimishoius panustab arenenud turgudele

Romet Kreek 02. veebruar 2011, 10:52

Kuni  28. veebruarini saab Swedbankis sõlmida 3-aastase tähtajaga investeerimishoiust, mis pakub võimalust teenida tulu kolmelt peamiselt arenenud aktsiaturult – USA, Lääne-Euroopa ja Jaapan, teatas pank.

Swedbank Marketsi finantsinstrumentide spetsialist Maria Gofmani sõnul jätkub maailma majanduses taastumine peamiselt tänu ülemaailmse kaubanduse kasvu taastumisele ja suurtele valitsuste ja keskpankade poolsetele majandust toetavatele meetmetele. „Maailma tööstustoodangu, ettevõtete ja tarbijate usalduse indeksid stabiliseeruvad või paranevad paljudes riikides ning arenenud riikides on tööpuudus mõõdukalt alanemas. Rahvusvahelise Valuutafondi hinnangul peaks maailma majandus kasvama 2011. aastal 4,2%,“ märkis Gofman.

Prognooside kohaselt saab Ameerika Ühendriikide kasv hoo sisse aastatel 2011-2012, kuna valitsuse toetusprogrammide ja madalate intressimäärade jätkumist eeldatakse pikema perioodi jooksul. Praegune äriaktiivsuse kasv peaks tooma kaasa tööturu olukorra järk-järgulise paranemise ja eratarbimise stabiilse kasvu.

Gofmani sõnul on euroala majandus taastumas praegu peamiselt tänu Saksamaa ja Prantsusmaa ekspordikasvu elavnemisele. „Sisemajanduse nõudluse osas prognoositakse piirkonnas paari järgmise aasta jooksul järk-järgulist kasvu, millele aitab kaasa kasvav tootmine, ettevõtete tugevad kasumid ja mõõdukalt paranevad tööturutingimused,“ sõnas Gofman.

Tema sõnul eeldatakse Jaapani majanduselt kasvu peamiselt kasvava ekspordi tõttu arenevatesse Aasia riikidesse. „Hiljutistest ergutusmeetmetest hoolimata püüab Jaapani valitsus täiendavalt toetada finantssektorit ja parandada Jaapani ettevõtete ja tarbijate jaoks odava laenu saamise võimalusi. Need meetmed koos eeldatava kohaliku valuuta odavnemisega, mis muudab Jaapani kaubad globaalsetel turgudel konkurentsivõimelisemaks, peaksid aitama kaasa jätkusuutliku majanduskasvu säilitamisele Jaapanis,“ lisas Gofman. „Negatiivse poole pealt peab ära märkima, et majanduse taastumine sõltub suuresti valitsuste ja keskpankade ergutusmeetmetest. Toetusmeetmete lõpetamine võib majanduse väljavaateid halvendada. Ka võib arenenud riikide majanduskasv tagasihoidlikum kui arenevates riikides.“
 
Uue investeerimishoiuse „USA, Euroopa ja Jaapan 2” alusvaraks on alusvaraks on kolme börsil kaubeldava fondi (ETF-i) portfell: Kõik fondid järgivad vastava aktsiaindeksi liikumist:

-iShares EURO STOXX 50 järgib Dow Jones EURO STOXX 50 (Price) indeksit, mis hõlmab üle 50 erinevates sektorites tegutseva ettevõtte aktsiad 12 euroala riigis;
-SPDR S&P 500 ETF Trust järgib USA aktsiaindeksi S&P 500 liikumist. S&P 500 peetakse suuresti USA aktsiaturu parimaks mõõdupuuks ning see on üks maailma põhilisemaid indekseid majanduse jälgimiseks;
-Fond iShares MSCI Japan Index Fund järgib indeksi MSCI Japan Index liikumist, kajastades Jaapani majanduse

Investeerimishoius annab võimaluse teenida tähtajalisest hoiusest suuremat intressi. Ebasoodsa turuolukorra puhul, kui hoiusega seotud alusvara väärtus on hoiutähtaja lõppkuupäeval algväärtusest väiksem võib juhtuda, et hoiusele täiendavat intressi ei teenita, kuid Swedbank garanteerib siiski 100% hoiusumma säilimise.

Investeerimishoiuse "USA, Euroopa ja Jaapan 2" intress on tulumaksustatav.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. February 2011, 13:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing