Lugu muserdatud mehest

Signe Sillasoo 04. veebruar 2011, 00:00

Need, kel mällu sööbinud filmid "Paabel" või "21 grammi", teavad, milline on mehhiklasest režissööri Alejandro Gonz?lez I??rritu käekiri - sügav, mitmetahuline, tõsine, empaatiat ärgitav, vahel ka ärritav.

Film "Biutiful" ei jää oma sisult, ülesehituselt ja näitlejatöödelt eelmistele ohtralt kõneainet pakkunud ja tunnustust pälvinud filmidele alla. Pigem vastupidi.

Režissööri enda sõnul on tegemist filmiga, mis on tema esimene tõeline tragöödia, varasemad on olnud vaid melodraamad. Seega sisult ei maksa selle filmi puhul midagi väga roosilist oodata. See on lugu Javier Bardemi kehastatavast Uxbalist, kes on pühendunud isa, piinatud ja pettunud armastaja ning allilmaga seotud ärimees tänapäeva Barcelonas.

Surma oodates lepitust otsima. Haiguse tõttu tunneb Uxbal piinavat surmahirmu. Ta otsib lepitust oma armastatuga, kellega tal suhted sassis on, üritab päästa oma lapsi ja iseennast ning teenida elatist seaduse piiridest üle astudes. "Selles filmis, nagu ka kõigis teistes filmides, mis ma teinud olen, püüan ma uurida inimloomust ja otsuseid, mida tegelaskujud teevad kõige raskemates tingimustes ehk siis, kui inimesed on kõige rohkem need, kes nad tegelikult on," rääkis režissöör jaanuari lõpus The Telegraphile antud intervjuus. "Ma peegeldan neis filmides enda elus kogetut ja elu üldiselt läbi surma," täpsustas ta.

Lavastaja: see film pole surmast. Ometi toonitab Alejandro Gonz?lez I??rritu, mees, kes teenis kunagi elatist DJna raadios, enne kui ta otsustas oma elus tööalaselt uue lehekülje keerata, et see film ei ole kindlasti mitte surmast, otse vastupidi.

"See on elust. See on hümn elule," sõnas ta paatoslikult. Inimesed õpivad elu nautima tema sõnul rohkem siis, kui neile aeg-ajalt selle lõppemisest märku antakse. Ja seda ta kõnealuse filmiga teha tahabki.

"Biutiful" kandideerib Oscarile parima võõrkeelse filmi ja parima meespeaosa kategoorias. Samuti on film kahe BAFTA filmiauhinna nominent.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing